Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. oktober 2010 kl 21.45 Renessansen

Gåten Leonora Christina


Hun er kongsdatter, men ikke prinsesse. Sofistikert kosmopolitt, men også brautende.
Hun er lojal, på grensen til det fanatiske, men også en gemen bedrager - noen mumler til og med landsforræder.


I 300 år har Leonora Christina vært gjenstand for beundring, hat og dyp nysgjerrighet. Hvem er hun egentlig? Hun er i hvert fall en overlever og iscenesetter, som gjenoppfinner seg selv igjen og igjen. Hennes erindringer er derfor ikke videre troverdige, men de er stor kunst, faktisk noe av det beste av litteraturen vi har fra 1600 tallet.

I dette programmet prøver vi å bli litt klokere på superstjernen, og vi tar med henne og ektemannen Corfitz Ulfeldt på reise til Europa i senrenessansen. De to tilhører en ny type aristokrater, og for dem er stil alt. Vi får også høre hele historien om Leonoras storhet, fra slott til fangekjeller, og 22 lange år i en stinkende celle i Blåtårn.

Om serien
Dette er en fortelling om renessansen, et kapittel i Europas historie der dørene mot nye verdener ble slått opp. Renessansens genier skapte en ny forståelse av verden og av mennesket. I seks programmer viser denne serien hvordan dette utfoldet seg i Danmark, og hvordan danskenes liv ble påvirket av nye tanker og ideer som oppstod flere hundre kilometer unna.

Det hele starter i Italia på 13-1400-tallet; noen begynner å tvile på at det kun er Gud som bestemmer over stort og smått, og nysgjerrigheten vinner. Plutselig settes spørsmålstegn ved alle sannheter menneskene har tatt for gitt i hundrevis av år, og en ny bevegelse sprer seg over hele Europa.

Dansk produksjon fra 2009
Originaltittel: Renassancen
Produsert av: Danmarks Radio / Nordisk samproduksjon
Regi: Liv Thomsen
Pressekontakt:Jade Jade Josefine Nordahl , 92 40 38 73
TV-seere kan henvendes seg til Publikumsservice, 815 65 900
Publikumssevice