Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. april 2005 kl 20.10 Profil: H.C. Andersen

Dramadokumentar om H.C. Andersen


H.C. Andersen er en av verdens mest kjente og mest oversatte forfattere, men hans liv og forfatterskap har vært lite dokumentert på film og fjernsyn. Nå i jubileumsåret har Danmarks Radio og NDR/Arte slått seg sammen for å fortelle hans historie fra fødsel til død. I kveld sendes andre og siste del av denne dramdokumentaren.

Programskaperne Piv Bernth og Mads Baastrup forteller at de hadde problemer med å finne nøkkelen til personen H.C. Andersen. – Vi leste alt om ham og av ham, men hadde likevel vanskeligheter med å forstå personen. Hans barnslighet, hans dobbelthet og hans enorme vilje til å bli berømt. Men plutselig kunne jeg se det: Et barn, som hele livet nektet å bli voksen. En morsom og lidenskapelig person – og en av de modigste og mest angstfylte mennesker jeg har hørt om, sier Mads Baastrup.

Hovedhandlingen
Filmens hovedhandling strekker seg fra H.C. Andersens første utenlandsreiser i 1830-årene, før han for alvor slår igjennom som eventyrdikter i Danmark og i utlandet. Deretter blir det et sprang i handlingen til begynnelsen av 1860-årene til hans død i 1875. Hans barndom beskrives i et langt tilbakeblikk, og eventyrene dukker opp i bruddstykker underveis.

Underveis blir også seerne med på H.C. Andersens utenlandsreiser, blant annet til Tyskland og Italia. Og også til de danske slottene og herregårdene hvor han ofte oppholdt seg, blant annet på Lykkesholm, hvor han fikk ideen til "Den grimme ælling".

Krevende rolle
Lars Mikkelsen spiller H. C. Andersen fra 26-åring til 70-åring. Rollen var utrolig krevende, den spilles helt uten dialog, og innebar en omfattende forvandlingsprosess med make-up, tunge klær og høy hatt. Om valget av Lars Mikkelsen sier Piv Bernth: "Vi ville først og fremst ha en skuespiller som lignet H. C. Andersen. Han skulle ha evnen til å respektere karakterens type og uttrykk, og samtidig tilføre noe personlig. Alt det kan Lars Mikkelsen – og litt til."

- H. C. Andersen er en helt spesiell danske – en som har klart å gjøre noe som ingen andre har gjort før. Hans liv både ligner og er et mirakel. Han er meget dansk, men var også en stor internasjonalist. Han kunne aldri ha skrevet det han gjorde hvis han ikke hadde reist verden rundt. Han er en fantastisk blanding, sier Mads Baastrup.

Innkjøpt dokumentar
Produsert av Danmarks Radio og NDR/Arte
Regi: Piv Bernth og Mads Baastrup
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78