Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. august 2008 kl 22.30 Jordmødrene

Den ensomste sorgen

Siw Ellefsen Guren og de andre jordmødrene føler stor glede hver gang et friskt barn blir født. Men de opplever også det motsatte. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Siw Ellefsen Guren og de andre jordmødrene føler stor glede hver gang et friskt barn blir født. Men de opplever også det motsatte. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Det er noen sider ved jobben som aldri kan bli rutine for jordmødrene. Det aller vondeste er når et ufødt eller nyfødt barn ikke får leve. Likevel må de forberede seg på slike situasjoner for å kunne hjelpe dem som rammes av tragedien.

- Vår store glede over en normal fødsel bunner i at vi også opplever det motsatte, sier jordmødrene på Sykehuset Buskerud i Drammen. Når de opplever at de ikke finner fosterlyd hos en gravid kvinne eller barnet dør i forbindelse med fødselen, må de forsøke å hjelpe dem som rammes i gang med sorgarbeidet.

Samtidig må de jobbe hardt med seg selv, for det er en situasjon som er ubeskrivelig tung selv for de mest rutinerte jordmødrene. Da søker de gjerne til kollegene og bruker hverandre som samtalepartnere for å få bearbeidet følelsene.

Å skape minner
I programmet blir vi med når jordmor Synnøv gjennomgår med jordmorstudent Siw hvordan de kan forberede seg på å hjelpe de pårørende i en sorgsituasjon.

For den som mister babyen sin, er det en spesiell dimensjon ved sorgen at det bare er de selv som har kjent barnet. Det er noe de ikke har fått dele med andre. Derfor er det en viktig oppgave for jordmødrene å hjelpe dem med å skape minner, for eksempel gjennom bilder og fotavtrykk.

Vi skal også følge fødselen til en kvinne som mistet et barn med hjertefeil et år tidligere. Og ikke minst får vi vite hvordan det går med Silje, som i slutten av forrige episode ble sendt av gårde med veer til Rikshospitalet i 28 uke.

Om serien
Hvordan er det å jobbe med selve livets mirakel, hver dag? I en unik dokumentarserie i seks deler følger vi tett på jordmødrene i deres hektiske jobbhverdag. Gjennom flere måneder i fjor høst var NRKs faktaavdeling flue på veggen ved fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud i Drammen.

Hendelsene på en fødeavdeling dreier seg om noe av det sterkeste som skjer i menneskers liv, og berører oss alle på en eller annen måte. Samtidig er det en verden som er ukjent for mange. "Jordmødrene" gir oss et innblikk i en intens yrkeshverdag der ingen vakt er lik den andre, og dokumentarserien formidler livets mirakel på en både gripende og informativ måte.

Hovedfokus er på seks jordmødre som vi følger på fødestuen og på vaktrommet. Vi får ta del i deres daglige dilemmaer, faglige utfordringer og deres forhold til sine kolleger, de fødende og deres nærmeste.

Serien er sendt tidligere.

Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2007)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 - 911 66 031,
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 - 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
Blir også sendt på NRK2 8. oktober og i Nett-tv
info@nrk.no


LENKER
  • www.nrk.no/jordmodrene