Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 27. juni 2005 kl 21.40 Niern: Skatten i Sierra Madre

Moralsk forfall

Amerikansk skattejakt-klassiker på NRK2 i kveld. (Foto: Warner Bros.)
Amerikansk skattejakt-klassiker på NRK2 i kveld. (Foto: Warner Bros.)
I Tampicodalen i Mexico blir løsarbeiderne Fred Dobbs og Bob Curtin begge lurt av en uærlig arbeidsgiver. Sammen bestemmer de seg for å komme seg vekk fra den nedverdigende jobben. Etter en slåsskamp, en lotterigevinst og et bekjentskap med en gammel gullgraver, begir de seg ut på reise mot det de tror er gull og lykke.

Den erfarne gullgraveren Howard, spilt av regissør John Hustons far Walter, viser seg å ha en nese for gull, og det ser ut til at drømmen om rikdommen skal gå i oppfyllelse for trekløveret. Gullets makt blir imidlertid vanskelig å mestre, og rikdommen foran dem er i ferd med å rive i stykker det solide kameratskapet.

En av Bogarts beste
Humphrey Bogart fikk mye ros for sin tolkning av Dobbs, og mange mener at rollen som den etter hvert mistroiske lykkejegeren er en av hans beste tolkninger. Riktignok fikk han ingen Oscar-statuett for sin innsats, i motsetning til John Huston som fikk for beste manus og beste regi, og hans far Walter Huston som fikk for beste birolle. Den manglende nominasjonen av Bogart blir ofte unnskyldt med at rollen han spiller vokser seg svært usympatisk – paranoid, grådig og utspekulert.

Amerikansk spillefilm fra 1948
Originaltittel: "The Treasure of the Sierra Madre"
Regi: John Huston
I rollene: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett, John Huston
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96