Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. oktober 2000 kl 21.40 Det nye landet

Det nye landet (t)


NRK1 søndag 29. oktober kl 21.40
Det nye landet (4:4)

På fest med raggargjengen

Ali, Massoud og Louise er på vei til Dalarna i den siste episoden av \"Det nye landet\". Her bor Louises familie, men de vil ikke vite av henne fordi de har sett henne utbrettet i et pornoblad. I stedet må de tre vennene ta inn på en campingplass der de får oppleve nye sider ved det forunderlige landet Sverige.

Reisen gjennom det nye landet nærmer seg slutten for flyktningene Ali og Massoud og deres frodige venninne. I kveldens episode støter de blant annet på en raggargjeng. Raggarkongen selv, Big Bert, er en gammel kjenning av Louise og er svært ivrig etter å fornye bekjentskapet. Men hun har sine grunner til å be ham holde fingrene fra fatet...

Flere hendelser fører til at samholdet mellom de tre reisefellene blir satt på prøve. Den som har det vanskeligst, er 15-åringen Ali som lider av ulykkelig kjærlighet til Sverige og alt som er svensk. Han har ettertrykkelig fått føle at han ikke er velkommen her. Er det i det hele tatt noen som vil vite av ham?

Om serien
- Det er vanvittig morsomt at to sprø flyktninger skal få spasere inn i folks stuer i beste sendetid, sa Lukas Moodysson (kjent for manus og regi til filmen \"Fucking Åmål\") foran den svenske premieren på \"Det nye landet\", som han har skrevet sammen med Peter Birro. - Jeg håper folk kommer til å like dem, føyde han til.

Og det gjorde de: Drøyt 1,3 millioner svensker fulgte serien om de utvisningstruede flyktningene Ali og Massoud. \"Slik skal samtidsdramatikk se ut\", skrev Svenska Dagbladet, mens andre aviser brukte uttrykk som \"Tv som angår og berører alle\", \"Årets store tv-opplevelse\" og \"En framtidig klassiker\". Også i norske aviser har serien fått god mottakelse.

Den 40-årige iraneren Massoud og den 15-årige somalieren Ali møtes på et flyktningemottak i Skåne. Etter å ha blitt vitne til en brutal utvisning, tar de skjebnen i egne hender og begir seg ut i den svenske sommeren i en rusten Mazda. Underveis møter de Louise, en tidligere Frøken Sverige som deler deres lengsel etter et annet liv i trygghet og med respekt fra andre mennesker.

Massoud blir spilt av Michalis Koutsogiannakis, en etablert skuespiller som opprinnelig er fra Hellas. Nylig så vi ham i rollen som Farhad i serien \"Den sjette dagen\". Mike Almayehu som spiller Ali, kom alene fra Etiopia til Sverige som 11-åring i 1994 og opptrer her for første gang som skuespiller. I rollen som Louise møter vi Lia Boysen, som her fikk sitt gjennombrudd som skuespiller.

Serien er innspilt sommeren 1999 i Skåne, Göteborg og Dalarna med lokale skuespillere og statister.

NRK1 søndag kl 21.40

Svensk dramaserie
Originaltittel: Det nya landet
Produsert av Götafilm på oppdrag fra Sveriges Television Drama
Manus: Peter Birro og Lukas Moodysson
Regi: Geir Hansteen Jörgensen
I rollene bl.a. Michalis Koutsogiannakis, Mike Almayehu og Lia Boysen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
Ali (Mike Almayehu), Louise (Lia Boysen) og Massoud (Michalis Koutsogiannakis) tar inn på en campingplass i den siste episoden av \"Det nye landet\". (Foto: Sofia Sabel/SVT)

Louise (Lia Boysen) i fanget på raggarkongen Big Bert (Jan Åström). I baksetet Ali (Mike Almayehu) sammen med Lasse (Mårten Ronsten), Berra (Ronny Andersson) og Vesslan (Bengt Sanzén). (Foto: Sofia Sabel/SVT)