Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. september 2002 kl 20.35 Vagn i Japan

Under Fuji-fjellet

Følg med Vagn Olsen på japansk tempel-besøk sammen med familien Morita. (Foto: DR)
Følg med Vagn Olsen på japansk tempel-besøk sammen med familien Morita. (Foto: DR)
Et stykke sør for Tokyo får Vagn Olsen øye på Fuji-fjellet – for de fleste japanere et symbol på skjønnhet, renhet og opphøydhet. Et annet av Japans symboler, Toyota, skal også besøkes.

På den andre siden av Fuji-fjellet ligger Toyota City, men Vagn opplever å bli stoppet i porten. Bedriften som er et symbol på den fornyelse Japan har vært gjennom de siste 50 årene, viser seg fra sin mest majestetiske side. Avslaget på søknaden om å besøke virksomheten kom etter tre måneders korrespondanse.

Japansk miso
I byen ligger også en liten bedrift med 20 ansatte. Det er familieforetagendet Masuzuka som lager et preparat av soyabønner, miso, en hovedbestanddel i japansk suppe. Vagn blir satt til kjøkkenoppgaver, og han må være med på firma-gymnastikken – og gjør virkelig et hederlig forsøk på å klare begge deler.

Mobilt tempelliv
I Japan er det to store religioner, shintoisme og buddhisme. Hjemme hos legen Shinso Morita og hans familie kan Vagn danne seg et inntrykk av den japanske varianten av buddhisme i praksis. Til venstre for familien Moritas entré ligger leiligheten, og til høyre ligger templet, der Shinsos far er prest. Shinso assisterer faren i templet og forklarer hvordan han i sitt yrke har stor nytte av denne treningen i åndelige saker. Familien har fem mobiltelefoner, og bestemoren viser stolt fram sin, som også kan ta bilder. Familiens nye bil har navigasjonsutstyr og seks tv-kanaler – og den er for øvrig en Toytota.

Om serien
Vi har tidligere fulgt Vagn Olsen på kanalferie i Europa, på arabiske eventyr og til New Zealand. Nå tar den reisende dansken spranget til Japan, der en togreise på 3000 kilometer venter. Han møter innbyggerne på hjemmebane i deres supermoderne og samtidig dypt tradisjonelle verden. Vi besøker småbyen Noboribetsu lengst nord på øya Hokkaido, så vel som metropolen Tokyo. Giganten Toyota viser seg å være en majestetisk bedrift, men den lille private suppefabrikken får også besøk. Vi lærer å innta sukiyaki korrekt, med underkroppen skjøvet inn under et lavt japansk bord. Kirsebærblomstringen i Tsuysama oppleves og til sist besøkes øya Tanegashima på Japans sørkyst.

Dansk reiseserie i seks deler
Ved Vagn Olsen
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Følg med Vagn Olsen på japansk tempel-besøk sammen med familien Morita. (Foto: DR)