Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. mars 2005 kl 22.30 Migrapolis: Bak kamera

Filmskapere fra flere land

Animasjonsfilmskaperen Pjotr Sapegin pynter på en av figurene han har laget. (Foto: NRK)
Animasjonsfilmskaperen Pjotr Sapegin pynter på en av figurene han har laget. (Foto: NRK)
Pjotr Sapegin har hatt suksess som animasjonsfilmskaper og har hyllen full av priser. Nå samles alle mesterverkene og nytt materiale til en helaftens filmvisning på kino. Pjotr er en av personene bak kamera Migrapolis har møtt denne uken.

Russiske Pjotr Sapegin sitter konsentrert og pynter på en av figurene han har laget. Han har vært en av drivkreftene i det norske animasjonsmiljøet i over ti år, og har blant annet laget filmene "Huset på Kampen" og "Aria". Han vant Amandapris for begge. Den 11. mars vises alle filmene hans og nytt materiale på kino for første gang under tittelen "Nå skal du høre…".

Ingen plystring
Pjotr har tålmodigheten som trengs til slikt arbeid. For arbeidet er tidkrevende, hver lille bevegelse må fotograferes før figurene kommer til live på lerretet. – Den viktigste egenskapen du må ha er tålmodighet, men man må også elske å fortelle en historie, være en dyktig skuespiller. For det er du som spiller karakteren, sier Pjotr.

Mens Pjotr forteller om løst og fast under opptaket, plystrer Migrapolis-fotografen en liten trall. Det skulle han ikke gjort. Pjotr er nemlig overtroisk, og overbevist om at når noen plystrer, går et kamera i stykker. Det gjenstår å fortelle at alt utstyr overlevde episoden.

Pakistansk-norsk filmskaper
Opptakene til den første langfilmen fra norsk innvandrermiljø, "Import-Eksport", er i klipperommet. For regissør Khalid Hussein er filmen som kommer til høsten, en 20 år gammel drøm som er blitt realisert. – Men jeg tror egentlig ikke at denne filmen kunne ha kommet før. Det hele har vært en modningsprosess fra alle parter som er involvert, forteller Khalid.

Det var mange utfordringer knyttet til innspillingen. Først måtte han finne skuespillere, og når han først fant de rette, måtte språket på plass. Rolleinnehavere fra ulike steder i Pakistan, India og Norge måtte snakke et språk som var troverdig.

Dokumentarist på pengejakt
Nefise Özkal Lorentzen lager en dokumentar om tokulturelle barn, med hennes egen sønn som en sentral figur. Derfor har hun også tilbrakt nesten fem måneder i Tyrkia på opptak. Nå er hun i Norge og jobber både med opptak og med å fremskaffe mer penger til filmen. Hun trives med frilanstilværelsen, men synes at hun bruker mye av kreftene på å skaffe nok penger til filmene.

Nefise er tyrkisk, og føler at bakgrunnen hennes bare taler til hennes fordel i arbeidet. Hun tror at stadig flere innvandrere vil sette sitt preg på filmbransjen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Program riks, Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.