Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. juni 2000 kl 20.00 Veterinærene i Afrika

Veterinærene i Afrika (t)

NRK1 torsdag 29. juni kl. 20.00
Veterinærene i Afrika (8:8)

Siste oppdrag

På tampen av Afrika-oppholdet drar Trude og Steve til Lake Bogoria hvor millioner av flamingoer holder til. Synet av den enorme mengden rosa fugler som samler seg ved vannkanten, er imponerende, men bak den vakre fasaden skjuler det seg en ufattelig tragedie.

I 1993 og 1996 døde tusenvis av flamingoer ved Lake Bogoria nordvest i Kenya. Det var en epidemi som hadde rammet de vakre fuglene, og ingen har hittil funnet en forklaring på hvordan epidemien oppsto. Trude og Steve blir derfor tilkalt for å hjelpe et team bestående av forskere og lokale veterinærer i arbeidet med å finne årsaken til tragedien.

Det tas prøver av vannet, for muligens er det alger som har forårsaket de dødelige bakteriene. Deretter skal teamet sjekke fuglenes helsetilstand. De kommer over en flamingo som nettopp er død av skader den har fått etter å ha viklet seg inn i noen grener fra et tre langs vannkanten. Fuglen er egnet til testing.

- Prøvene fra den stakkars flamingoen kan gi svar på gåten om den store dødeligheten her ved innsjøen. Slik kan denne ene fuglen hjelpe millioner av andre, sier Trude som sammen med Steve til slutt i programmet beveger seg videre til den kenyanske kysten. Her skal de utføre sitt aller siste oppdrag i Afrika - nemlig bygge gangbroer for apekatter...

Om serien
Trude Mostue fra Ski var en av flere studenter som BBC fulgte gjennom det siste året på veterinærstudiet i Bristol i serien \"Veterinærene kommer\" (Vet\'s School). Serien ble en enorm suksess med 10-12 millioner seere hver uke, og Trude ble en av seernes absolutte yndlinger. Senere er det blitt flere serier, stadig med Trude i en sentral rolle.

Denne gangen har hun tatt turen til Afrika sammen med en annen av seriens aller mest populære skikkelser, Steve Leonard. I åtte episoder følger vi de to på feltarbeid blant neshorn, elefanter, løver og andre ville dyr.

I løpet av de tre månedene det tok å lage serien, tilbakela de tusenvis av kilometer med Landrover i stekende hete i Zimbabwe, Sør-Afrika, Botswana, Uganda og Kenya. Her arbeidet de sammen med kolleger i nasjonalparkenes veterinærteam og ble gang på gang kastet inn i uvante situasjoner. At arbeid med ville dyr krever helt spesielle egenskaper, fikk de erfare til fulle!

NRK1 torsdag kl 20.00

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Vets in the Wild
Produsent: Michael Massey
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Hilde Ljøen, tlf 23 04 72 36