Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. oktober 1999 kl 21.15 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 fedag 22. oktober kl 21.15
Bokbadet (6:14)

\"Oppdageren\" av Jan Kjærstad

De to første bøkene om tv-stjernen Jonas Wergeland heter \"Forføreren\" og \"Erobreren\". Trilogien på 1500 sider fullføres med \"Oppdageren\". Forfatteren Jan Kjærstad er gjest hos bademester Anne Grosvold i kveld.
Jan Kjærstad er med romanen \"Oppdageren\" ferdig med et av de største romanverk som noen gang er skrevet på norsk. Trilogien om Jonas Wergeland plasserer ham blant de største fortellerne i nordisk litteratur, mener P2s anmelder Tom Egil Hverven.

Dramatisk opptakt
Kjærstads trilogi har fra første stund kretset rundt et eneste, fryktelig øyeblikk i Jonas Wergelands liv: Han kommer hjem fra en utenlandsreise og finner sin kone Margrete skutt på stuegulvet.
Wergeland er en programleder av et format som overgår Erik Bye, Dan Børge Akerø og Petter Nome tilsammen. Desto større er skandalen når han havner i fengsel for drapet på sin kone.
De to foregående bøkene har rullet opp det storslagne livet fram til fengselsoppholdet, et liv i forføring og erobring, som titlene antyder.

\"Oppdageren\"
Der \"Forføreren\" og \"Erobreren\" har spunnet utallige tråder over Wergelands liv fra Grorud til verdensberømmelse, går det tredje bindet mer i dybden.
Prosjektet er storslagent og ikke så lite typisk mannlig: Jonas vil bokstavelig talt favne all tilgjengelig kunnskap, alle hemmeligheter om det å tenke stort i et lite land som Norge, for å vinne og holde på Margretes kjærlighet.
Men han glemmer å holde rundt henne. Og å bli holdt av henne. Det er hans tragedie.
Når det tredje bindet føres i pennen av datteren Kristin og delvis av Jonas selv, kommer leseren mye nærmere Jonas enn i de foregående bøkene. Det gir en enorm stigning i en trilogi som allerede har plassert Jan Kjærstad blant de største fortellerne i nordisk samtidslitteratur.

NRK2 fredag kl 21.15

Bilde (via scanpix/internett)
Anne Grosvold møter Jan Kjærstad i \"Bokbadet\" i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)
\'
Egenprodusert litteraturprogram
ed Einar Askerøi og Rolf Clemens
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83