Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. desember 2009 kl 22.30 Ikke bare Kulturuke - en feiring av Jan Erik Vold

Tilbaketur med trikken

Poeten Jan Erik Vold med mange gode venner, foran en trofast, lyseblå veterantrikk. (Foto: NRK)
Poeten Jan Erik Vold med mange gode venner, foran en trofast, lyseblå veterantrikk. (Foto: NRK)
Våren 1957 ble det startet en skoleavis på Fagerborg Gymnas. Fritt Fram het den og ble i løpet av kort tid en av de største skoleavisene i byen. Deretter gikk det slag i slag for avisens redaktør; Jan Erik Volds karriere var i gang.

I sitt syttiende år er han en av de mest folkekjære lyrikere i Norge. Ingen har på samme måte vært med å bringe hverdagsspråket inn i poesien og bryte med den tradisjonelle lyrikkens mer høystemte verden. Vold har hatt en egen evne til å nå ut i offentligheten, både med sin egen og andres lyrikk og ikke minst med sine politiske meninger. Han ble en av de mest sentrale medlemmene av Profil-kretsen på 60-tallet og han har antagelig vært den mest innflytelsesrike poeten i sin generasjon.

På trikketur i Volds verden
I programmet reiser vi med en veterantrikk gjennom Jan Erik Volds egen verden. Fra Majorstua, hvor Vold nå bor når han er i Oslo, går turen forbi Uranienborg kirke og hans ungdoms Briskeby.

Turen opp Pilestredet til hans elskede Bislett og videre opp barndommens Theresegate vekker mange tanker om byens utvikling, kultur og identitet og gir motivasjon til spørsmål på flere plan og mulighet for overraskelser for oss og ikke minst for Jan Erik Vold selv.

I løpet av trikketuren kommer vi til å møte mange sider av Jan Erik Vold både i nåtid og gjennom et utvalg arkivklipp fra noen av de mange NRK-programmene han har deltatt i.

Egen produksjon, 2009
Manus og regi: Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg, bjørn.hulleberg@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no