Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. mai 2005 kl 19.30 Schrödingers katt: Global dimming

Hvem slår av lyset?

Gry Molvær ser på global dimming i kveldens spesialsending av Schrödingers Katt (foto: Cathrine Dillner Hagen/Erik Bull/NRK)
Gry Molvær ser på global dimming i kveldens spesialsending av Schrödingers Katt (foto: Cathrine Dillner Hagen/Erik Bull/NRK)
Dagen etter at to passasjerfly styrtet inn i Twin Towers i New York, ble alle fly satt på bakken. Effekten på lys og klima var dramatisk, og himmelen var usedvanlig klar og blå.

Det var en forsker ved universitetet Whitewater i Wisconsin som oppdaget forandringen. I 15 år hadde forskeren sett på hvordan avgassene fra flytrafikken virket inn på sollys og klima.

På tre dager steg gjennomsnittstemperaturen over USA med en grad. Det høres kanskje lite ut, men det er faktisk ganske dramatisk.

Det begynte i Israel
De første studiene begynte for 40 år siden i Israel. Man ville undersøke hvor mye sola skinte for å vite hvor mye vann avlingene måtte ha. For 20 år siden gjentok man studiene, og oppdaget at solstrålene som skinte over Israel, var betydelig redusert – med hele 22%.

Resultatet fra undersøkelsen var så dramatisk at de fleste mente de måtte være feil, og de ble rett og slett ignorert. Men etter 11. september hentes de fram igjen…

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Gry Molvær.

Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Produsert av BBC Horizon
Norsk versjon produsert av Program RIKS Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 73881661/99599760
Vises i også Nett-TV (kun direkte)