Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. desember 2003 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Gunnar Stålsett

Ja til livet

Morten Krogvold fotograferer biskop Gunnar Stålsett i seriens andre program. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold fotograferer biskop Gunnar Stålsett i seriens andre program. (Foto: Morten Krogvold)
-Det viktigste er å si ja, sier biskop Gunnar Stålsett. Han har bedt sammen med de narkomane på Plata i Oslo, engasjert seg i kampen mot aids og viet kronprinsparet. I samtale med Morten Krogvold forteller han om sine erfaringer som politisk aktiv og konservativ kristen - og om den viktige toleransen.

De fleste er radikale i ungdommen, men blir mer og mer konservative etter hvert som de blir eldre. For Gunnar Stålsett har utviklingen blitt det motsatte. Han var politisk aktiv på 70-tallet, men tok et valg der han bestemte at det kirkelige kallet skulle være hans fremtid. Nå ser han både den politiske erfaringen og den kirkelige utdanningen i et konservativt miljø i USA som viktige forberedelser på oppgaven som biskop i Oslo.

- Møter med mennesker fra andre kulturer og religioner har styrket min oppfatning om hva kristen tro må være. Jeg kan ikke tro på en Gud som forholder seg til andre mennesker som mindreverdige dersom de ikke er døpt eller har en annen religion, sier Stålsett.

Om Ansikt til ansikt
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96