Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. november 2011 kl 22.25 Migrapolis: Fra Kautokeino til Bollywood

Ida og Sonam


Er det bare å bytte roller, så går det greit? Samejenta Ida og norsk-indiske Sonam gjør et forsøk. Hvordan klarer hun som er ekspert på Bollywood-dans å fange rein? Og hvordan får en samisk veiviser dreisen på å danse foran et stort publikum?

Sonam Paul er danseinstruktør i Bollywood-dansing. Hun er 23 år gammel, og er født av indiske foreldre i Oslo. Sonam har aldri sett et reinsdyr i levende live. Det kommer til å endre seg når Migrapolis sender henne nordover for å leve som en same i Kautokeino. For Sonam innebærer det fanging og merking av rein, stevnemøte med en same, og råkjøring med en firehjuling (såkalt ATV) på vidda. Hvordan går det da med den ultrafeminine Bollywood-danseren som egentlig er best på sminke og yoga?

Ida Ristiinná Hætta Ophaug er same, men har Bergensdialekt etter noen år i vestlandsbyen. Nå er 20-åringen bofast i Kautokeino igjen. Ida er student og profesjonell same. Det vil si at hun er samisk veiviser og reiser rundt i Norge og forteller om samisk kultur. Men dans har hun ikke peiling på, og når det kommer til koordinasjon har hun arvet det hun kaller for "norsk og samisk stivhet". Hvordan går det da når hun på kort tid skal lære seg Bollywood-dans og opptre foran et stort publikum?


Egenproduksjon (2011)
Reporter: Namra Saleem
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Kontaktadresse for presse: tlf: 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no tlf: 815 65 900LENKER
  • Programmets hjemmeside