Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mai 2007 kl 19.55 Nürnberg - nazister til doms

Rudolf Hess

Rudolf Hess (Ben Cross) under rettssaken i Nürnberg. (Foto: Boryana Katsarova, BBC.)
Rudolf Hess (Ben Cross) under rettssaken i Nürnberg. (Foto: Boryana Katsarova, BBC.)
En av de merkeligste hendelsene under den 2. verdenskrig var det Rudolf Hess som stod for. I 1941 stjal Hess et enmotors fly og fløy til Skottland for å tilby britene fred – uten at Hitler var informert. Etter dette erklærte Hitler ham for sinnsyk, og Hess tilbrakte resten av krigen i britisk fangenskap.

I denne siste episoden om Nürnbergrettssaken er det Rudolf Hess som står i sentrum. Han skapte hodebry for de allierte; å fullføre en rettssak mot en gal mann ville gå mot alle prinsipper domstolen bygget på, men å ikke stille ham for retten ville bety å la en av Hitlers nærmeste unnslippe.

Vi følger den amerikanske psykiateren Douglas Kelley og fengselspsykologen Gustave Gilbert mens de prøver å forstå både Hess’ påståtte hukommelsestap og hans paranoia. De får etter hvert ikke bare innsikt i Hess’ psyke, men også i hele nazismens psykologi.

Om serien
Den mest kjente rettssaken i historien finner sted i 1945-46. Noen av de mest fremtredende nazistene sitter på tiltalebenken, alle risikerer dødsdom. Men den egentlige historien i Nürnberg foregår bak kulissene, der advokater og psykologer prøver å forstå noen av de mest beryktede mennene i verdenshistorien.

I denne dramadokumentaren fra BBC rettes oppmerksomheten mot tre av dem: Albert Speer, Hermann Göring og Rudolf Hess, som forsvarte seg svært ulikt under rettssaken.

Göring angret ingenting, og fortsatte til det siste å forsvare sin og Hitlers plass i historien. Hess hevdet at han ikke husket noen ting, mens Albert Speer tok ansvar for nazistenes forbrytelser.

Serien er basert på svært nøye gjennomgang av de historiske dokumentene fra rettssaken, og kombinerer intervjuer med øyenvitner og arkivmateriale med dramatisering i BBCs regi.


Britisk dramadokumentar (2006)
Originaltittel: Nuremberg - Nazis on Trial
Produsert av: BBC/Discovery Channel
I rollene: Nathaniel Parker (Albert Speer), Robert Pugh (Hermann Göring), Ben Cross (Rudolf Hess), Adam Godley (Gustave Gilbert), Richard Durden (Lawrence), m.fl.
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no