Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. juli 2011 kl 20.00 Tore på sporet

Blodsbrødre


I 1946 ble John Bjarne Øverland skilt fra sin mor og lillebror. De to dro hjem til England, mens John Bjarne ble værende i Norge hos sin far. Over 60 år skal gå før brødrene gjenforenes.

Under 2. verdenskrig var det mange nordmenn som flyktet til England for å kjempe mot tyskerne derfra. Det gjorde også John Øverland fra Nesna i Nordland. Der borte traff han en engelsk jente som han giftet seg med, og sammen fikk de to sønner. Men da krigen var slutt, ble John og kona skilt. De bestemte seg for å ta hånd om en sønn hver, og dermed skiltes de to brødrene.

Ingen sa noe
Dette var siste gang John Bjarne så sin mor og lillebror. Da han vokste opp, var det ingen som snakket om at han hadde familie i England, ikke engang hans egen far. John Bjarne trodde derfor lenge at stemora var hans biologiske mor.

Først mange år senere fikk han vite at hans virkelige mor bodde i England, og at han også hadde en lillebror. Men etter mye leting ga både private og profesjonelle opp uten å finne et eneste spor av familien hans.

Ved en tilfeldighet fikk "Tore på sporet" høre om saken, og i kveld følger vi Tore Strømøys forsøk på å finne ut hva som skjedde med familien Øverland i 1946. Hvorfor ble ting som de ble, og hvor ble det av John Bjarnes bror og mamma?

Om programmet
I denne serien fra 2009 sporer Tore Strømøy opp savnede familiemedlemmer, og hele verden er hans arena: England, Wales, Spania, Israel, Sør-Korea, Cuba, Russland, Trinidad og Tobago.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon Program Tyholt
Programleder: Tore Strømøy, tore.stromoy@nrk.no
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900