Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. februar 2005 kl 19.55 Ganefryd: Krydder

Krydder i hverdagen

Venetianske kjøpmenn ville veldig gjerne ha kontroll over krydderhandelen. De klarte det en stund. (Foto: NRK)
Venetianske kjøpmenn ville veldig gjerne ha kontroll over krydderhandelen. De klarte det en stund. (Foto: NRK)
Hvis du synes noe smaker for lite eller for mye surt, salt, søtt eller bittert, kan knuste, tørkede og oppmalte biter av forskjellige buskevekster være din beste venn. Krydder kan redde en ødelagt rett, eller ødelegge et perfekt måltid. Torkjell Berulfsen reiser dit pepper'n gror.

Pepper er krydderets "grand old man". Araberne brukte det allerede for 4000 år siden, og det er omtalt i Bibelen. Aleksander den store var sannsynligvis den første europeer som stiftet bekjentskap med det. Han klarte aldri å erobre herredømmet over krydderhandelen. Lenge beholdt araberne kontrollen over de velduftende smakstilsetningene.

Old Spice
Pepper ble populært, og derfor dyrt, og dermed utsatt for juks og fanteri. Driftige kjøpmenn blandet det ut med enebær, noe som tok bort en del av piffen. Forfalskningen ble såpass utbredt at kong Magnus Erikson allerede i 1330 vedtok den første nordiske loven mot krydderforfalskning. Det gir en pekepinn om handelsvarens betydning.

Sjøveien til India
For det var og er store penger vi snakker om. Og da er som alltid Venezia på banen, i det minste for en stakket stund. Ved hjelp av list, Marco da Polos kunnskaper og kanskje litt ufine metoder fikk den griske bystaten kontrollen over handelen, og de allerede rike kjøpmennene ble enda rikere. Dermed ble Venezia enda mer innflytelsesrik, og de så nok for seg en lys fremtid.

Men så gikk alt skeis da Vasco da Gama fant sjøveien til India i 1498. Fire år senere var Venezias monopol brutt, og det østlige Middelhavet ble en handelsøkonomisk bakevje helt til Suez-kanalen ble åpnet.

Blandet og billig, enkelt og eksklusivt
Nå har krydder en selvsagt plass på ethvert kjøkken. Det er blitt vanlig og ufarliggjort, og jukset eksisterer fremdeles. Rosépepper, for eksempel, er aldeles ikke pepper, men en tropisk plante fra øya Réunion ved Madagaskar. Og Piffi-krydder gir ingen piff, det er en bastard og noe av det daffeste krydderet man kan bruke. Karri er også en salig blanding av flere slag.

Hvis man derimot ønsker å være eksklusiv i kryddervalg, hvorfor ikke basere seg på safran? Det kreves 200 000 krokusplanter for å lage en kilo, og prisen er deretter. Gult er kult, som det heter.

Om serien
Det er noe hverdagslig over salt, sukker, kaffe, te, sjokolade og krydder. Men faktum er at disse matvarene skjuler fantastiske historier om krig og kjærlighet, nasjoners fremvekst, imperiers fall og det meste annet som gjør livet meningsfylt. Dessuten kan man spore et par bystater, en supermakt, store selskaper, vanvittige pengesummer, sanseløse lover og pålegg og en utømmelig kilde med anekdoter og pussigheter til kampen om disse råvarene. I denne dokumentarserien har programleder Torkjell Berulfsen funnet noe for enhver smak.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,
Vises også i Nett-TV