Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. desember 2010 kl 17.30 Åpen himmel: Advent på teateret

Finnes julenissen?


På Trøndelag teater er det straks klart for årets musikalske juleforestilling. Instruktør, scenograf, komponist og skuespillere øver på spreng, mens fire sjetteklassinger har kjøpt billett og venter spent på premieren.

Finnes julenissen? Går det an å tro på det man ikke ser? Det er to sentrale spørsmål i årets juleforestilling på Trøndelag teater.

I denne utgaven av "Advent på Teatret" følger vi prosessen fram mot urpremiéren. Musikalen "Virginias brev" har blitt til gjennom prøving og feiling og ideer og improvisasjon, og hele ensemblet har vært med.

Ingrid Bergstrøm spiller hovedrollen som "Virginia", og må jobbe med både tale, sang og dans.

Forestillingen settes opp på selve Hovedscenen, og er teatrets storsatsing før jul.

Spent instruktør
Instruktør Kjersti Haugen har fulgt prosessen helt siden ideen kom til et stykke om ei kjent amerikansk julehistorie: Virginia skriver brev til avisa "The New York Sun" for å spørre om julenissen finnes. Svaret fra avisen, og årets forestilling på Trøndelag teater, reiser spennende spørsmål om tro og håp

- Vi trenger noe å tro på. Sjøl tror jeg sterkt på engasjementet og kjærligheten, sier Kjersti Haugen i programmet. Hun håper juleforestillingen kan utfordre oss på vårt forhold til det vi ikke ser, men likevel aner – og tror på.

Full av forventning
Fire av dem som er premiereklar i publikumsrekken, er sjetteklassingene Camilla, Ragnhild, Trine og Ingvill Rose fra Byåsen skole. De er spent på hva teaterstykket vil inneholde, og er litt skeptisk til spørsmålet om julenissen finnes.

- Det er ikke så enkelt å tro på det man ikke ser. Hvis en jeg kjenner sier at han har fått en Ipad, og jeg ikke får se den – er det vanskelig å tro at det er sant, sier Camilla i programmet.

"Advent på teateret" er en serie på fire programmer, som viser livet og tankene bak kulissene på Trøndelag teater, og som NRK1 sender hver søndag i adventstiden.

Første søndag i advent møter vi Øyvind Brandtzæg mens han er i ferd med å jobbe fram sin rollekarakter, "Tusten" Mattis i "Fuglane". Andre søndag i advent inviteres seerne på veien mot urpremiére på årets juleteater. Tredje søndag i advent gir et møte med Helle Ottesen. I siste sending forbereder teatersjefen endelig årets julefeiring på teatret.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, info@nrk.no, tlf 815 65 900