Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. juli 2009 kl 23.05 Dokusommer: Hvem var Thomas Sankara?

Burkina Fasos rakryggede kaptein

Med skarp press i buksene – kaptein Thomas Sankara (1949 – 87) den gang han var leder for den nye afrikanske staten Burkina Faso. (Foto: Zorn Production International)
Med skarp press i buksene – kaptein Thomas Sankara (1949 – 87) den gang han var leder for den nye afrikanske staten Burkina Faso. (Foto: Zorn Production International)
Da kaptein Thomas Sankara i 1983 grep makten i Øvre Volta, innledet han en uvanlig periode i det unge landets historie. Det gikk ikke lang tid før folk kalte den populære og overbeviste marxisten for "Tom Sank" og "Kamerat Sankara". I 1984 sørget han for at landet byttet navn til Burkina Faso, "De rakryggedes land".

Et nasjonalt revolusjonsråd ble satt opp med Thomas Sankara som leder av den nye staten. En av hans første befalinger var at alle embetsfolk skulle legge sine bankkontoer åpne for offentlig gransking, noe som inkluderte Sankaras egne kontoer. Han innførte vaksinasjonsprogrammer, boligprogrammer, igangsatte gjenvinning av skogområdene, frontet kampen for kvinnenes rettigheter og skar ned på byråkratiets sløsing med midler.

Kaddafi og USA
I utenrikspolitikken løste Sankara båndene til "herrelandet" Frankrike som Øvre Volta hadde vært koloniland under, og knyttet den nye staten paradoksalt nok nærmere både USA og oberst Kaddafis Libya. Motsetningene var mange, og Sankara fikk en kortlivet periode som statsleder.

Hans styresett skaffet ham utvilsomt mange fiender. I oktober 1987 smalt det, Sankara og åtte av hans nærmeste medarbeidere ble likvidert og en troika av hans tidligere partnere i det militære tok over.

I den franske dokumentaren møter vi også foreldrene til Sankara, noen av hans venner, samt samarbeidspartnere og politikere på den tiden han regjerte Burkina Faso.

Sendt tidligere.

Fransk dokumentar (2007)
Originaltittel: Thomas Sankara, The Upright Man
Produsert av: Zorn Production International
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no