Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 fredag 21. mars 2008 kl 19.03 Sølvsuper på radiomuseum

Sølvsuper på radiomuseum

I NRK P1 langfredag kaan du møte en entusiastisk museumsbestyrer, Jan Erik Steen, ved Norsk Radiomuseum i Selbu. (Foto: Jon-Annar Fordal)
I NRK P1 langfredag kaan du møte en entusiastisk museumsbestyrer, Jan Erik Steen, ved Norsk Radiomuseum i Selbu. (Foto: Jon-Annar Fordal)
I et gammelt småbruk ved Selbusjøen er 90 år med radiohistorie samlet. I NRK P1 langfredag kan du ta del i masse radionostalgi og bli kjent med en entusiastisk museumsbestyrer.

Jan Erik Steen startet for snart 30 år siden med å samle på radioapparater. Nå har han bygd om et gammel småbruk til et stort og flott radiomuseum ved Selbusjøen i Sør-Trøndelag.

Blant de modellene som er samlet der, er også de aller fleste Sølvsupermodellene. Radionostalgi og lyttevaner er sentrale stikkord i programmet "Sølvsuper på Radiomuseum" i NRK P1, langfredag 21. mars.

Hjemme i Trondheim hadde familien til Steen et stort uthus der han etter hvert fikk plass til 700-800 apparater.

- For 50 år siden hadde radiolytting en helt annen betydning enn den TV-titting i dag har. Samlingsstundene rundt radioen var en viktig del av dagliglivet i familien. Det var mye mer følelse knyttet til radio den gangen enn det i dag er til fjernsyn.

Vi brukte fantasien på en helt annen måte. Når vi for eksempel hørte på hørespill i barnetimen, da var vi også helt med i stykket!

Jan Erik Steen (61) blir nesten våt i øynene når han snakker om dette og om hva som skjuler seg av 90 års radiohistorie på musèet.

Sett på som en tulling
Det var i mai 2006 at Jan Erik Steen åpnet sin livsdrøm for publiku. Et tidligere gårdsbruk som trondheimsmannen kjøpte i Sjøbygda i Selbu var da gjort om til et levende radiomuseum. Omkring 800 radioapparater fra svunne tider er stilt ut og i tillegg har han et nesten liknende antall som han foreløpig ikke har funnet plass for.

- Jeg innrømmer at det var et dristig valg og det var ganske mange som gikk rundt og snakket om "den tullingen" som drive museum i Sjøbygda ganske langt fra folk. Jeg stolte på idèen og allerede i 2006 hadde jeg over 10 000 besøkende her.

NRK P1 langfredag 21. mars kl. 19.03: Sølvsuper på Radiomuseum.

(Tidligere sendt i Sølvsuper i NRK P1 2.september 2007)