Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. mai 2005 kl 21.45 Jazzsolo: Andrew Hill - piano

Andrew Hill – sofistikert og melodisk

Pianisten, musikkpedagogen og komponisten Andrew Hill er antagelig den mest "etablerte" av solistene i serien "Jazzsolo". Hans plateinnspillinger har vært utgitt siden midten av 50-tallet, og i noen år tidlig på 60-tallet akkompagnerte han Dinah Washington. Andrew Hill er stadig etterspurt.

Da 60-tallets frijazz og improvisasjonsmusikk var det som gjaldt, stilte Hill seg på siden. Hills komposisjoner er labyrintiske, med komplekse harmonier, melodier og rytmer.

Hines og Hindemith
Chicago-gutten Andrew Hill begynte å spille piano i 13-årsalderen. Han ble oppmuntret av Earl Hines til å gå videre. Tidlig på 50-tallet studerte Hill klassisk pianospill med den kjente komponisten Paul Hindemith. Som tenåring hadde han små spillejobber med folk som Miles Davies og Charlie Parker.

Hills innspillinger på Blue Note-labelen ut over 60-tallet inkluderer musikere som Eric Dolphy, Joe Henderson, Woody Shaw og Freddie Hubbard. Senere virket Hill i flere år som musikklærer i New York, California og Maine. Men han har ikke gitt seg som jazzmusiker av den grunn: Hans plateinnspilling "Dusk" med Point of Departure Sextet ble i 2001 kåret til årets beste utgivelse av musikkmagasinene Downbeat og Jazztimes.

Mer om serien
Fredager utover våren får vi en rekke portretter av utvalgte jazzmusikere, hovedsakelig fra USA og Canada. Hver musiker får en time hver, og den er fylt av den musikken aktøren selv velger å presentere seg med som solist.

Opptakene er gjort i den vakre Berkeley Church i Toronto, Canada.
a Wilson, and others.
Amerikansk dokumentarserie i fem deler (2004)
Originaltittel: Solos – The Jazz Sessions, Charlie Hunter – 8-string guitar
Produsert av: Cargo Film
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57