Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. juni 2007 kl 21.05 Niern: Mot Moskva

Original norsk roadmovie

En norsk roadmovie med handling fra Øst-Europa. Her er Vassi (Thorbjørn Harr) og Victoras (Espen Reboli Bjerke) i turnébussen (Foto: Nordisk Film & tv AS)
En norsk roadmovie med handling fra Øst-Europa. Her er Vassi (Thorbjørn Harr) og Victoras (Espen Reboli Bjerke) i turnébussen (Foto: Nordisk Film & tv AS)
Filmen handler om en teatertrupp i Øst-Europa som ledes av den ambisiøse skuespilleren Vassi. Hans mål er å komme seg fra provinsen og inn til en av de store scenene i Moskva. Men mens han arbeider målbevisst med å utvikle den store forestillingen, må han finansiere driften med smugling av sukker.

Smuglingen er organisert av Vassis kyniske bror Victoras. Det er også han som skaffer Vassi skuespillere til truppen. Brødrenes syn på hvilke kvalifikasjoner en skuespiller bør ha, spriker kraftig. Vassi er opptatt av kunsten – Victoras av pengene.

I et støvete landskap reiser turnébussen fra teater til teater, under oppsikt av uniformerte menn. Under press fra myndigheter, trang økonomi, vanskelige vilkår for kunsten og den enkeltes drøm for sitt eget liv, gjør truppens medlemmer valg som til slutt endrer hele forestillingens skjebne.

Om filmen
Kunstens vilkår og muligheter er et overbyggende tema i filmen. For den enkelte blir spørsmålet: Hvordan kan drømmene overleve i det brutale møtet med virkeligheten?

Medregissør Jo Strømgren er mest kjent for sine internasjonalt anerkjente oppsetninger innen moderne dans. Hans kompani har turnert verden rundt, og høstet lovord overalt. "Mot Moskva" er hans første forsøk innen spillefilmen, godt støttet av Runar Hodne, som har samarbeidet med Strømgren på regi og manus. Hodne har sin bakgrunn fra teatret, og har gjort seg bemerket som instruktør ved en rekke ukonvensjonelle og utfordrende forestillinger.

Norsk drama (2003)
Originaltittel: "Mot Moskva"
Med Thorbjørn Harr (Vassi), Espen Reboli Bjerke (Victoras), Anna Dworak, Kyrre Texnæs og Silje Torp Færavaag
Regi: Runar Hodne/Jo Strømgren
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no