Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. mars 2011 kl 17.30 Døende og levende

Linda, livet og døden


33 år gamle Linda vet hun snart skal dø. Likevel lager hun en fotoutstilling som handler om å leve.

Fotografen Linda Haugvaldstad er hovedperson i denne utgaven av "Åpen Himmel". Hun har brystkreft med spredning, og gir en sterk skildring av det å være døende. Selv om hun vet at hun snart skal dø, er hun levende opptatt av å være mor til sin 5-årige sønn og å være sammen med vennene sine. I dette programmet følger vi henne i forberedelsene til sin egen fotoutstilling. Hun har kalt den "Naturens gang – en utstilling om å leve".

Åpen på nettet
Linda har hele tiden vært åpen om sykdommen sin. Da hun fikk brystkreft i 2007, begynte hun å skrive sin egen blogg. På denne siden har hun fortalt åpent om sine tanker og opplevelser, og i dette halvtimes tv-programmet gir hun seerne innblikk i en helt spesiell hverdag.

Finner muligheter
Etter tøff cellegiftbehandling og fjerning av begge brystene, håpet hun å overleve sin 50-års-dag slik at hun kunne se sin lille 2-årige sønn bli voksen og greie seg på egen hånd.

Men allerede som 32-åring, i mai 2010, opplevde hun den verste dagen i sitt liv da det ble påvist tilbakefall og spredning av kreften. I desember samme år fant de spredning til hjernehinne og begge øynene, og hun fikk strålebehandling på hjernen.

Nå i mars 2011 er hun på konstant cellegiftbehandling og blir sliten og utmattet av den, men finner allikevel muligheter til å være levende og å ha det godt sammen med de hun er glad i.

Redd for å dø?
11.februar 2011 skriver hun slik på bloggen sin, om sine tanker om egen død: "…Jeg tror ikke selve dødsøyeblikket er noe å være redd for, for da tror jeg at man kanskje føler lettelse, og at bevisstheten kanskje er et annet sted. Et sted hvor det ikke finnes noen smerte…. Jeg tenker at hvis det funker for meg å tenke positivt og ha noen positive grener å henge alle mine ting på så skal jeg bare fortsette med det… Fremtiden er jo der framme og jeg er her og nå jeg."

Egenproduksjon 2011
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900