Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. september 2001 kl 22.30 Kunst nå

Et tidsriktig kulturmagasin

Odd Syse er en av kulturdetektivene. (NRK-foto: Ole Kaland)
Odd Syse er en av kulturdetektivene. (NRK-foto: Ole Kaland)
Den forrige serien ”Kunst nå” var bygd opp rundt forskjellige temaer i hvert program. Denne gangen er magasinformen rendyrket, og alle programmene inneholder en blanding av litt av hvert på kulturfronten. De åtte selvstendige videojournalistene presenterer tre historier i hvert program. Reportasjene er både fra Norge og utlandet.

”Kunst nå” har i denne sesongen et videre spekter enn å speile bildekunst, litteratur og scenekunst. I tillegg vil serien ta opp arkitektur, design og til dels også film samt andre kulturaktiviteter som reporterne føler de kan lage spennende historier av.

Kulturdetektivene heter Ketil Kern, Ninja Benneche, Inger Marie Hansen, Odd Syse, Ingerid Nordstrand, Vincent Reilly, Marit Christina Lie og Arild Jonsjord.

Biennale og opera
I det første programmet har Ingerid Nordstrand laget reportasje om UKS-biennalen, en kunstmønstring som setter ung kunst i sentrum. Den arrangeres for 3. gang i år, og mens biennalen tidligere har vært konsentrert i Oslo, gjennomføres det i år prosjekter over hele landet, og også flere steder i utlandet. Dette er det største kunstprosjektet i Norge i år, og det er et sted der man virkelig kan se hva som foregår på den unge kunstscenen. Det er et stort prosjekt å organisere ettersom det foregår både i Oslo, Bergen, Ski, Altam, Hong Kong, England, Australia i etc. Ingerid har intervjuet kuratorene og har fulgt forberedelsene til utstillingen som åpnet 1. september.

Ninja Benneche har laget en reportasje om framdriften mot premieren på operaen ”Karmelittsøstrene” av Poulenc, som oppføres for første gang i Norge. Ninja har møtt regissøren Hilde Andersen og intervjuet henne blant annet om hennes tolkning av stykket. ”Karmelittsøstrene” henter handlingen fra den franske revolusjon og har nådeoverføring, angst og martyrdød som tema. Kan noen i år 2001 begripe hva det egentlig dreie seg om?

Møte med regissøren Petter Næss
Den tredje historien er signert Odd Syse som har møtt regissør Petter Næss (41) etter premieren på hans siste arbeid, oppsetningen av ”Tatt av Kvinnen” på Centralteatret i Oslo.

- Jeg beundrer folk jeg kjenner som ikke har denne forferdelige redselen for å drite seg ut, har Næss uttalt etter at 700 000 har sett filmen ”Elling”.

Det er imidlertid verken filmen eller teaterstykket Kunst nå er mest interessert i, men personen Petter Næss og hvordan han arbeider. Hva har skjedd de siste årene? Det er et stort sprang fra å være engstelig og relativt usynlig til nå å være en kjent regissør. Han har brukt lang tid på å forstå hva det var han var så redd for.

I dette programmet deler han en del av sin kunstneriske/menneskelige utvikling med oss. Kunst nå tar en titt på hva han gjorde tidligere, hva han gjør nå og hva han tenker å gjøre framover.

Egenprodusert kulturprogram
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson, tlf: 23 04 28 39/ 95125135
Pressekontakt Hilde Ljøen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Odd Syse er en av kulturdetektivene i Kunst nå. (NRK-foto: Ole Kaland)
2.Ninja Benneche er en av kulturdetektivene i Kunst nå. (NRK-foto: Ole Kaland)
3 Ingerid Nordstrand er en av kulturdetektivene i Kunst nå. (NRK-foto: Ole Kaland)