Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juli 2012 kl 20.20 Status Norge: Oljefesten

Fritid i "Verdens rikeste land"


Hvordan vi bruker tiden vår er temaet i andre episode av dokumentarserien om Norges oljesuksess. Går dyrkingen av fritid utover innovasjonskraften vår?

Nordmenn bruker mest penger i verden på fritid. Vi har råd til mange og lange flyreiser, dyre sykler og flere par ski. Vi har bedre permisjonsordninger enn andre europeiske land, jobber deltid og tar oss råd til fine ferier. Det er fint for familiene at vi bruker så mye tid og penger på hverandre. Men det er ikke like sikkert at det bare er bra for nasjonen Norge.

Nyter livet i fritiden
Vi møter Harald Meling som har valgt å jobbe i Nordsjøen. Han har en spennende jobb, men også mye fritid. Han jobber 2 uker på og har 4 uker fri. Og de 4 ukene med fritid brukes godt. Han reiser mye, dykker, kjører motorsykkel og nyter livet.

Den andre hovedpersonen i denne episoden er Ragnhild Huseby Solås. Både hun og mannen har jobbet redusert for å få mer tid med barna og et roligere familieliv. Og det kan de i Norge.

På hytta til oljegenerasjonen
Vi fortsetter å følge det som i 1980 var klasse 6D fra Eiganes skole i Stavanger. De er voksne i dag og ser selv forskjell på hvordan fritiden var da de vokste opp og hvordan barna har det i dag. Hytta er viktig for nordmenn, også for mange i klasse 6 D – og det gode liv dyrkes både i store, moderne hytter og i mindre tradisjonelle hytter hos den første oljegenerasjonen.

Om serien
Vi nordmenn troner blant de rikeste folkene i verden, og vi blir bare rikere og rikere. Hva slags land og folk er oljerikdommen i ferd med å forandre oss til?Gjennom denne serien ser vi på hvordan oljefesten, som nesten alle i Norge tar del i, har påvirket boligpriser, ferier, fritidsvaner og framtidsplaner.

Oljefesten bare fortsetter. Men hvor kommer dette til å ende? Er det grenser for hvor rike vi har godt av å bli?

Serien er blitt sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i tre deler.
Produsert av NRK (2012)
Pressekontakt: Aesha Ullah , mobil: 41 41 46 53, tlf: 23 04 93 75.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900