Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. februar 2004 kl 21.15 Niern: Elskere

Filmklassiker om sterk kvinne

Ingerid Vardund spiller den forførende kvinnen Ludvina i Nils R. Müllers
Ingerid Vardund spiller den forførende kvinnen Ludvina i Nils R. Müllers "Elskere".
Ludvina er ikke som kvinner flest. Hun er varmblodig og forførende, og lar seg ikke stoppe av bygdesnakk - til glede for hennes mange elskere, men til forargelse for byens andre kvinner.

Ludvina i den lille byen Myrvik er sin egen herre. Hun har mange elskere, men må leve med stygge blikk og spydige kommentar fra kvinner som frykter at hun også vil forføre deres menn. De fleste kvinner trekker seg unna henne, bortsett fra den lille foreldreløse jenta Grethe. Hun føler seg utstøtt av det lille samfunnet, og skjemmes over at hun halter. Ludvina tar seg av Grethe, og hjelper henne med å få større tro på seg selv. Ingen vet så godt som Ludvina at man ikke bør bry seg om hva andre sier.

Ludvina får ofte nattlige besøk av byens "beste borgere", og det blir stor ståhei da hun plutselig blir gravid. Mens kvinnene er forarget over Ludvinas livsstil og spekulasjonene hagler om hvem barnefaren kan være, gleder Ludvina og Grethe seg over barnet som skal komme.

Filmen bygger på Terje Stigens roman "Elskere", og rollen som Grethe er Wenche Myhres debut på film. Da regissør Nils R. Müller mottok Amandakomiteens ærespris i 1996, ble prisen overrakt av Wenche Myhre og Ingerid Vardund, som har hovedrollene i kveldens film.

Veteran
Nils R. Müller er en av veteranene i norsk film, og kan med sine 21 filmer gjennom 30 år vise til en kontinuitet og spennvidde som rommer alt fra komedier og thrillere til dokumentarer og sosialt drama. Han debuterte i 1946 med filmen "Så møtes vi i morgen", men det var den populære komedien "Vi gifter oss" med Henki Kolstad og Inger Marie Andersen som ble hans store gjennombrudd som regissør. Amandakomiteens ærespris i 1996 fikk ha for sin stayerevne i norsk film.

Norsk spillefilm fra 1963
Produsent: Egil Monn-Iversen
Regi: Nils R. Müller
I rollene: Ingerid Vardund, Wenche Myhre, George Fant, Pål Skjønberg, Gisle Straume
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 78 53