Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 29. januar 2003 kl 21.00 Niern: Mellom himmel og jord

Oliver Stones tredje film om Vietnam


"Mellom himmel og jord" er Oliver Stones tredje film om Vietnam, og forteller om ekteskapet mellom en vietnamesisk kvinne og en amerikansk soldat, spilt av Hiep Thi Le og Tommy Lee Jones. I forgrunnen Debbie Reynolds som Eugenia
”Mellom himmel og jord” begynner i en vietnamesisk landsby i 1950-årene. Alt er idyll, og jenta Phung Le Ly hjelper sin mor på rismarkene, mens faren underviser sin datter om livets tilskikkelser. Den idylliske freden i landsbyen blir brått borte når et bombefly viser seg på himmelen.

Landsbyen blir krigsskueplass når de amerikansk-støttede sørvietnamesiske troppene støter sammen med Viet Cong-soldatene. Det går hardt ut over de uskyldige landsbybeboerne. Den unge Le Ly (Hiep Thi Le) blir både torturert og voldtatt. Hun forlater landsbyen og drar til Danang for å livnære seg som prostituert. Der møter hun den høye og rufsete amerikanske soldaten Steve Butler (Tommy Lee Jones), en snill, men ensom mann som ikke er ute etter sex, men leter et menneske å slå seg til ro med. Som han selv sier: ”Jeg vil ha en orientalsk kone”.

De gifter seg, og Steve tar henne med til USA, hvor den nye familien hennes ikke ser på henne som Steves kone, men som et slags kjæledyr. I 1970-årenes amerikanske kultur får Le Ly vanskeligheter med å tilpasse seg den amerikanske livsstilen. Men ektemannen hennes får det enda verre – etter tjue år i Vietnam oppdager han at han ikke klarer å leve et sivilt liv.

Stones tredje film
”Mellom himmel og jord” er Oliver Stones tredje film om Vietnam. De to foregående er ”Født på 4. juli” og ”Platoon”.

”Mellom himmel og jord” er bygget på de to selvbiografiske bøkene ”Child of War, Woman of Peace” og ”When Heaven and Earth Changed Places”.

Amerikansk spillefilm fra 1993
Originaltittel ”Heaven and Earth”
Regi Oliver Stone
I rollene Tommy Lee Jones, Joan Chen, Dr. Haing S. Ngor, Hiep Thi Le og Debbie Reynolds
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
”Mellom himmel og jord” er Oliver Stones tredje film om Vietnam, og forteller om ekteskapet mellom en vietnamesisk kvinne og en amerikansk soldat, spilt av Hiep Thi Le og Tommy Lee Jones. I forgrunnen Debbie Reynolds som Eugenia