Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. september 2003 kl 17.15 Perspektiv: Eritrea - fra koloni til selvstendig stat

Fritt etter 30 år med krig

Amanuel Negassi, hjemvendt flyktning (Foto: Solveig Helvik)
Amanuel Negassi, hjemvendt flyktning (Foto: Solveig Helvik)
Ukens "Perspektiv" handler om Eritrea, den siste kolonien i Afrika som fikk sin selvstendighet. Vi møter Amanuel Negassi som var flyktning i Norge og Holland. I programmet er også Kåre Willoch i samtale med Einar Lunde. Temaet er verdens flyktninger.

I 1980-årene var Eritrea ofte framme i nyhetene, og mange i Norge støttet og fulgte med i landets frihetskamp. Det kom også mange eritreiske flyktninger til Norge. Etter 30 år med krig, vant Eritrea sin frihet i 1991.

Sterk opplevelse
Amanuel Negassi reiste hjem straks landet ble fritt. Da hadde han ikke sett sin mor og far på 20 år, et gjensyn som han beskriver som en sterk opplevelse. Amanuel ville tilby sine tjenester under gjenoppbyggingen av landet.

Den tidligere flyktningen arbeider i dag med å bygge opp fagforeninger i Eritrea. Han koordinerer og organiserer landbrukskooperativ og jordbruksprosjekt som får støtte fra norske hjelpeorganisasjoner.

Vårt ansvar
Vår tidligere statsminister Kåre Willoch har engasjert seg i spørsmålet om verdens flyktninger og vårt ansvar. Han mener at "rikdom forplikter", og at vi også har en moralsk forpliktelse overfor den 3. verden fordi vi som en del av den vestlige verden har vært med på å undergrave andre folkeslags kulturer og dermed vært med på å svekke stabiliteten i svake samfunn.

Egenprodusert program fra Perspektiv-redaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Solveig Helvik
Prosjektleder: Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83