Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. april 2009 kl 22.10 Fisker'n i Oslofjorden

Fisker med lange tradisjoner

Faktor: Fisker’n i Oslofjorden: Det blir mat både til måker og mennesker når trålskipper Harald Kristoffersen drar ut med
Faktor: Fisker’n i Oslofjorden: Det blir mat både til måker og mennesker når trålskipper Harald Kristoffersen drar ut med "Helene". (Foto: Edvard Hambro, NRK)
Harald Kristoffersen er skipper på fiskebåten "Helene" og tolvte generasjons fisker i Oslofjorden. Det er ikke mange fiskebåter igjen i indre Oslofjord.

Sammen med reketrålerne skaper fiskerne liv ved Rådhusbrygge 3 når de selger fangsten sin.

Helt siden 1500-tallet er fiskernes rettigheter i Oslofjorden nedfelt i de gamle bylovene. Der heter det at fiskerne har lov til å selge fangsten direkte fra båtene, men de har ikke lov til å bringe dem i land og selge fra bodene.

Familien til Harald Kristoffersen har drevet fiske ut fra Ulvøya ved Bekkelaget siden midten av 1600-tallet. I tolv generasjoner har de hatt sitt virke i Oslofjorden.
Harald er selv opplært av sin far og har drevet fiske hele sitt liv.

Til Finnmark om vinteren
Den gangen vinterne var harde i Oslo og fjorden kunne være islagt til langt sør for Færder fyr, dro han nordover og fisket på Finnmarkskysten.

Han kan huske tilbake til 50- og 60-tallet, da havna var full av fiskebåter og det fremdeles var et yrende liv på brygga. Nå er det ikke like mange båter, men det drives fremdeles aktivt fiske i indre og ytre Oslofjord. De kommer fremdeles inn til Rådhusbygga i Oslo for å selge fangsten.

Nye kunder
Fisken er den samme, men kundene har forandret seg. Fra klokken sju om morgenen selger Kristoffersen fisken direkte til kundene på brygga. De ivrigste kommer tidlig for å sikre seg de beste varene, og her er det flest folk med innvandrerbakgrunn. Salget holder på til fisken tar slutt

Tett på fiskeren
NRKs Edvard Hambro har gjennom et drøyt år fulgt Harald og fiskebåten "Helene". I "Fisker´n i Oslofjorden" får vi et nærbilde av en av fjordens siste fiskere.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert dokukumentar fra NRK (2008)
Tittel: Faktor: Fisker’n i Oslofjorden
Programansvarlig: Edvard Hambro, tlf 976 68 334
Prosjektleder: Chris Foss
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50/99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no