Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. mars 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Folgefonna - den underlege breen

Ut i naturen: Folgefonna - den underlege


NRK1 torsdag 30. mars kl 19.30
Ut i naturen: Folgefonna - den underlege breen

Den hemmelighetsfulle hvite jomfruen

Folgefonna - ofte omtalt som \"Hardangers hvite jomfru\" - har hatt en merkelig og til dels ukjent historie. Naturgeografen og breføreren Jostein Bakke lar oss få oppleve alle isbreens underlige, vakre og dramatiske sider på jakt etter Folgefonnas hemmelighet. Herborg Kråkevik - som er vokst opp ved breens fot - presenterer programmet.

Isbreen ligger som et lokk over Folgefonnhalvøya. Den er velkjent som bakgrunn for fruktblomstring langs Hardangerfjorden. Et nasjonalsymbol i mange sammenhenger. Men vår tredje største isbre er også en einstøing og en avviker. Den vandrer etter vind og vær og er avhengig av store nedbørsmengder for å overleve.

Rundt breen er det bratt og utilgjengelig, noe som har tiltrukket seg oppmerksomhet gjennom alle år. Den har fascinert turister, lokalbefolkning og forskere der den strekker sine armer nesten ned i fjorden.

Isbreens naboer
Jostein Bakke og Herborg Kråkevik vokste opp som nærmeste naboer til breen. Fjellene rundt breen ble deres lekeplass. Mens Herborg reiste ut og ble artist, fortsatte Jostein sitt virke på og rundt breen. Han startet sitt eget breførerlag og valgte breen som fag og studieobjekt.

Jostein Bakke undret seg over mye han fant rundt breen. Hvor gamle var egentlig morenene rundt breen? Kunne Folgefonna ha vært en egen bre allerede under istiden? Han fant tegn som tydet på at Folgefonna var helt borte i lange perioder, og han fant ut at Folgefonna ikke oppførte seg som andre breer.

Mange av Jostein sine funn vakte oppsikt i det geologiske miljøet da han leverte sin hovedoppgave på Geologisk Institutt. Noe som har ført til fortsatt forskning på Folgefonnas historie.

Samtidig har Jostein ført tusenvis av turister over breen. \"Folgefonnas egen sønn\" har gitt folk fra hele verden opplevelser som bare Fonna kan gi. Turer over breen og klatring i brefall når eplene blomstrer og fjorden ligger blank 1500 m under deg, gir minner for livet.

Det er for tiden arbeid i gang for å opprette en ny nasjonalpark rundt Folgefonna, og dette programmet viser at hun fortjener det, \"Hardangers hvite jomfru\".

Det er Herborg Kråkevik som presenterer programmet om sine to naboer: Folgefonna og Jostein Bakke.

NRK1 torsdag kl 19.30

Billedtekster:
Herborg Kråkevik har vokst opp med den hemmelighetsfulle Folgefonna som nærmeste nabo. (Foto: NRK)
Programansvarlig Dag Lindebjerg sammen med naturgeografen og breføreren Jostein Bakke og Herborg Kråkevik. (Foto: NRK)

Naturprogram fra NRK Hordaland
Ved Dag Lindebjerg

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41