Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. desember 2001 kl 20.20 Sissel med venner

Festforestilling fra Drammen Teater

Sissel er en av Norges mest populære.
Sissel er en av Norges mest populære.
Sissel Kyrkjebø er en av Norges mest populære artister. Gjennom 16 år og fem soloalbum har hun også etablert seg blant Skandinavias fremste og mest avholdte vokalister. 4. september gjestet Sissel og Kringkastingsorkesteret Drammen Teater. Det vakre teateret danner rammen rundt en festforestilling der Sissel oppsummerer hele sin karriere.

Sissel har samarbeidet med en rekke fremtredende artister både i Skandinavia og i resten av verden, og flere av disse får vi se i aksjon i kveldens konsert. Gjester i Drammen er danske Sten fra Sort Sol, svenske Kalle Moraeus, irske Paddy Malony og norske Espen Lind, som også er med på hennes siste soloutgivelse. Selvfølgelig er også Kringkastingsorkesteret svenske dirigent Anders Eljas på plass.

Konserten fra det vakre teateret i Drammen byr på en musikalsk reise i Sissels vidtfavnende repertoar. "Vestland, Vestland", "Kjærlighet" og "Se ilden lyse" er noen av melodiene som er tatt fram igjen, men også hennes nyere repertoar er representert.

Jule-CD
Sissel har de siste årene brukt førjulstiden til å reise rundt på julekonserter. Hun har sørget for utsolgte hus i årene 1994 – 1999. Konsertene solgte mer enn 400.000 billetter i Norge, Sverige og Danmark. I fjor sa hun imidlertid takk for seg i denne sammenhengen for å prioritere familien i julestria.

Nå turnerer hun både på egen hånd med gjester og sammen med Kringkastingsorkesteret. Turneen med Kringkastingsorkesteret har det også blitt CD av, og den er på markedet i disse dager.

Tilbakeblikk på en lang karriere
Sissel kan allerede se tilbake på en meget lang, innholdsrik og flott karriere til tross for at hun så vidt har passert 30 år. Selv om hun har gjort danske av seg gjennom ekteskapet med Eddie Skoller, er hun fortsatt like populær i Norge og ikke minst hjembyen Bergen. Også danskene og store deler av Europa og verden har trykket henne til sitt bryst.

1984: Sissel gjør sin første tv-opptreden, 15 år gammel, som medlem av huskoret til ”Syng med oss”. Det var en suksess fra NRK Bergen. Andre gang Sissel var med i et tv-opptak med koret, fikk hun lov til å synge solo.

1985: Ivar Dyrhaug gir Sissel det neste løftet i karrieren. Han tar henne med i sitt underholdningsprogram ”Kanal 1”. Sissel synger Barbra Streisand-sangen ”You Don’t Bring Me Flowers anymore”.

1986: 3. mai synger hun ”Jeg tok min nystemte” i Melodi Grand Prix i Grieghallen i Bergen. Gjennombruddet er et faktum. 16. oktober 1986 kommmer hennes debutplate ”Sissel” ut. Den ble solgt i over 300.000 eksemplarer som var rekord i Norge. Samme år blir Sissel kåret til Årets artist i VG.

1987: I januar blir hun kåret til Årets Spellemann. 15. november samme år kommer platen ”Glade Jul”. Den ble solgt i over en halv million eksemplarer i Norge. Antagelig en uslåelig rekord.

1988: Sissel spiller “Maria von Trapp” i ”The Sound of Music” på Charteau Neuf i Oslo. En eventyrlig scenesuksess.

1989: 5. oktober utkommer Sissels tredje plate ”Soria Moria”, som solgte godt over 100.000 eksemplarer. 28. oktober møter Sissel Kyrkjebø den danske entertaineren Eddie Skoller under et tv-opptak i Göteborg.

1990: I januar får omverden høre om romansen. Sissel og Eddie forteller om deres kjærlighet i VG. Eddie Skoller har tre døtre fra to tidligere ekteskap.

1991: 27. august står Sissel og Eddie for første gang sammen på scenen og synger ”You Are My Sunshine”. Julen samme år forlover de seg i København, og feirer jul sammen.

1992: Sissels eneste flopp, platen ”Gift of Love” blir gitt ut 21. oktober. Samtidig blir Sissel utpekt til en av OL-musikerne for Lillehammer 1994.

1993: 3. juni har ”Peer Gynt” premiere i Bergen. Sissel spiller ”Solveig” på Den nasjonale Scene, og VG gir henne terningkast 6. 21. august er det klart for bryllup, og Sissel og Eddie gifter seg i Mariakirken i Bergen. Tusenvis av bergensere trosser regnværet for å hylle Sissel.

1994: 12. februar: Sissel synger OL-hymnen under åpningsseremonien for OL i Lillehammer. 13. februar: I all hast spiller Sissel inn en engelsk versjon av OL-sangen ”Fire in Your Heart” med Placido Domingo. 26. februar lanserer Sissel ”Innerst i sjelen” – som representerer en helt ny stil. Platen selger over 150.000 i Norge – og like mange i resten av verden.
22. desember synger Sissel slik at Placido Domingo og Charles Aznavour kommer helt i skyggen under den store tv-konserten ”A Christmas In Vienna”.

1995: Sissel synger for tv-kanaler over hele Europa i ”A Royal Galla” den 8. mai, en storslått markering av at 2. verdenskrig sluttet for 50 år siden. 19. juli synger hun ”hjemme” hos prins Charles på Windsor slott. 23. juli synger Sissel med operastjernen José Carreras under åpningen av Århus stadion. Blant tilhørerne er blant annet dronning Margrethe av Danmark

1996: Sissels første barn, Ingrid, blir født 16. februar.

1997: Sissel synger James Horners musikk på soundtracket til storfilmen ”Titanic”, som hun høster mye oppmerksomhet for. Blant annet gjør hun intervjuer i amerikanske aviser og blader som Wall Street Journal, USA Today og Entertainment Weekly. Soundtracket solgte over 10 millioner eksemplarer i USA alene. Samme år utgir Sissel en single, hvor hun synger sammen med rapperen Warren G. Låten ”Prince Igor” er en blanding av rap og opera, og blir en stor hit i Europa. 17. mai opptrer hun sammen med det irske bandet, The Chieftains i det amerikanske talkshowet ”David Letterman”.

1998: I anledning gjenoppsetningen av Disneys ”Den lille havfrue” i Sverige og Danmark, er Sissel sangstemmen til havfruen Ariel.

1999: Sissel begynner arbeidet med sin nye plate sammen med den amerikansk produceren Rick Chertoff, og pendler mellom sitt hjem i Danmark og USA. 17. september føder Sissel sitt andre barn, nok en pike, som får navnet Sarah. Sissels skandinaviske julekonserter feirer 10-årsjubileum i desember, men dessverre blir Sissel syk og må avlyse den siste delen av turnéen.

2000: I februar synger Sissel under åpningen av Kulturby 2000 i Bergen. Tusener hører henne fremføre ”Jeg tok min nystemte”, deriblant kong Harald og dronning Sonja. 31. mai opptrer hun sammen med den kjente jazzsolisten Diana Krall på Nattjazz i Bergen. Sissel begynner så innspillingen av sin nye plate med norske produsenter. Den amerikanske versjonen er lagt på hylla fordi hun ikke ble fornøyd med resultatet. 23. oktober blir ”One Day”, Sissels første singel lansert på norske radiostasjoner. 20. november blir Sissels plate ”All Good Things” endelig utgitt i Norge. Da er det gått nesten sju år siden ”Innerst i sjelen”.

2001: ”All Good Things” selger godt i Norge og lanseringen i nabolandene Sverige og Danmark er i gang. Neste land er Japan. Platen inneholder sanger skrevet av Lene Marlin, Morten Abel og Sissel selv.


NRK Underholdning
Produsert av Stageway AS
Ansvarlig Stageway: Morten Paus, tlf
Prosjektleder NRK: Jon Ola Sand
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder (3 motiver)
Sissel er en av Norges mest populære artister. I høst hadde hun konsert i det vakre Drammen Teater med Kringkastingsorkestret. (Foto: NRK)