Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. juli 2005 kl 21.00 Romferga - en tidsinnstilt bombe

Hvorfor eksploderte "Columbia"?

Romferga
Romferga "Columbia" ble revet i stykker 61 kilometer over Texas i USA i februar 2003. Hva skjedde egentlig? (Foto: Channel Four Learning/Pioneer Productions)
1. februar 2003 eksploderte romferga "Columbia" på vei tilbake til jorda etter en seksten dager lang forskningsferd. Hele mannskapet på syv omkom, og ulykken var den største innen bemannet romfart siden Challenger-eksplosjonen i 1986.

I "Romferga – en tidsinnstilt bombe" får vi vite hvordan og hvorfor dette kunne skje. Dokumentaren tar oss med bak de faktiske feilene som forårsaket ulykken, og ser nærmere på katastrofale avgjørelser som ble tatt allerede på tegnebrettet for nesten tretti år siden.

"Columbia" var den amerikanske romorganisasjonen NASAs første operative romferge, og ble brukt i et prøveprogram allerede i 1981. Romferga var på vei mot landing ved Kennedy-romsenteret i Florida, og ble revet opp 61 kilometer over det østlige Texas. Ombord var seks amerikanske astronauter og en oberst i det israelske flyvåpenet. De hadde ingen muligheter for å overleve, og vrakdeler spredde seg fra Texas og helt inn i nabostaten Louisiana.

Britisk dokumentar (2003)
Originaltittel: Space Shuttle: The human time bomb
Produsert av: Channel Four Learning og Pioneer Productions
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252