Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. oktober 2010 kl 20.15 Folk: Detektor

På jakt etter gull


Har du noen gang drømt om å finne den store, nedgravde skatten? Gullringen fra vikingtiden eller Gjest Baardsens bortgjemte skattekiste? Du er ikke alene. Og noen evige optimister prøver å gjøre drømmen til virkelighet.

Blant entusiastene finner vi Atle Skarsten. Han trasker gladelig mil etter mil, time etter time med sin metalldetektor i håp om å finne "Den Store Skatten". Men han vet at for hvert gram med gull, så må han plukke opp atskillige kilo med leverposteibokser, aluminiumsfolie og annet metallisk søppel.

Litt galskap, mye moro
Skarsten, som til daglig jobber som flyger i SAS, er medlem av Rygene Detektorklubb. Klubben i Rogaland er et av landets fremste miljøer når det gjelder å lete etter metallgjenstander.

Atle innrømmer gladelig at det er mye galskap i denne hobbyen, og at det hele har noe "nerdete" over seg. Det som driver ham er, interessen for alt som er historisk – fra steinalderen til den andre verdenskrig. Og han vet at nede i jorden finnes det spor etter våre forfedre som levde for flere tusen år siden – eller i det minste for noen tiår siden.

Samarbeid med museum
En nypløyd åker kan være det rene hittegodskontoret for tapte mynter, redskaper og smykker. Det er spenningen og forventningen som er det store "kicket" – litt som når lidenskapelige hobbyfiskere venter på den kjempestore fisken. Detektorentusiastene har et nært samarbeid med arkeologisk museum i Stavanger og en dag får de lov av riksantikvaren til å søke ved selveste Utstein Kloster. Der kan alle drømmer bli oppfylt!

Programansvarlig: Anne Marie Kvassheim, 90181310
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no