Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. desember 2003 kl 23.15 Siderhusreglene

Varmhjertet tragikomedie

Tobey Maguire og Charlize Theron i den kritikerroste
Tobey Maguire og Charlize Theron i den kritikerroste "Siderhusreglene". (Foto: Miramax)
Mens Europa herjes av krigen, tar "Siderhusreglene" oss med til et barnehjem i 1940-tallets Maine. Her blir den foreldreløse Homer Wells oppdratt av abortlegen Dr. Larch, som også er bestyrer for barnehjemmet St. Cloud.

Dr. Larch gir sine kunnskaper om medisin videre til unge Homer, som tar del i omsorgsarbeidet på barnehjemmet. Som assistent er han til stor hjelp for Dr. Larch, bortsett fra når doktoren hjelper kvinner i nød – med illegale aborter. Homer har store moralske innvendinger til abortene, mens Dr. Larch selv ser på det som sin plikt å redde kvinnene fra inkompetente og livsfarlige hobby-leger.

En dag kommer det unge paret Wally og Candy til St. Cloud for å utføre en abort. Homer har drømt om å utforske verden utenfor barnehjemmets trygge vegger, og blir med dem når de reiser videre. Etter hvert oppdager han at livet heller ikke er enkelt utenfor St. Cloud, og at det består av mange vanskelige valg på vei mot målet – å bli et helt menneske.

Oscar-vinner
Å overføre John Irvings mangfoldige og viltre fortellinger til lerretet, er ingen liten oppgave. Lasse Hallström kunne høste gode kritikker for sin kyndige regi, og filmen fikk i tillegg to Oscar-statuetter, både for manuset John Irving selv var med på å utarbeide og Michael Caines innsats som Dr. Larch.

Amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "The Cider House Rules"
Regi: Lasse Hallström
I rollene: Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Erykah Badu, Paul Rudd, Michael Caine, Jane Alexander
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96