Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. juli 2009 kl 23.00 Dokusommer: Russerfangene

Hva skjedde med de russiske fangene?

Viktor Sjevsjenko og kona Aleksandra. (Foto: Dokufilm as)
Viktor Sjevsjenko og kona Aleksandra. (Foto: Dokufilm as)
Mer enn 100 000 russiske og ukrainske fanger ble sendt til Norge under krigen. Noen av dem ble sendt til Årdalstangen for å bygge det som senere har blitt en av hjørnesteinene i norsk industri. Tyskerne planla et gigantisk industriprosjekt bygget på norsk vannkraft og østeuropeiske slaver.

Russiske fanger satt i fangeleire langs hele kysten. Det oppsto tette bånd og nært vennskap mellom mange nordmenn og fangene fra øst.

Ved krigens slutt i 1945 ble fangene satt fri og deltok i feiringen, før de ble sendt tilbake. Mange lovte å komme tilbake til norske venner og kjærester. Men så ble det stille. Ingen hørte mer fra dem.

Øyenvitneskildringer
Over seksti år har gått siden markeringen av frigjøringen, og denne dokumentaren tar oss med til Novorossysik ved Svartehavet. Hit ble mange av fangene som satt i Norge sendt, og vi møter to av dem; Viktor Sjevsjenko og Gregorij Jeremanlov. Vi får øyenvitneskildringer om hvordan det var å sitte som fange i Norge under krigen, og vi får kjennskap til hvordan de ble behandlet når de kom hjem fra fangenskapet i vest.

Sendt tidligere.

Innkjøpt norsk dokumentar (2006)
Produsert av Frode Vestad, Dokufilm as