Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. mars 2004 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Isabel Allende

Seks nye forfatterportrett

I første program møter vi forfatteren Isabel Allende hjemme i San Francisco. (Foto: Bedmar Fotografia/Gyldendal)
I første program møter vi forfatteren Isabel Allende hjemme i San Francisco. (Foto: Bedmar Fotografia/Gyldendal)
Seks tirsdager framover møter vi internasjonale forfattere som alle blir lest av nordmenn. Filosofien bak programmet er enkel: Tre reportere gir tre ulike intervjuer som blir satt sammen til ett portrett – og vi får et mer komplekst bilde av forfatteren. Først ut er en sterk latinamerikansk stemme, Isabel Allende.

Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Håkan Nesser, Fay Weldon, Jeffrey Eugenides, John Irving og Kirsten Thorup.

Latinamerikas stemme
- Jeg synes jeg har arbeidet for og med kvinner hele mitt liv, sier Isabel Allende som gjerne blir kalt kvinnenes stemme i den latinamerikanske fortellertradisjonen. Hun har gitt leserne skjebnene til generasjoner av mødre og døtre, fordelt på foreløpig 12 romaner som er oversatt til nærmere 30 språk.

Allende startet sin skrivende karriere som journalist i Chile på 70-tallet, men måtte flykte til Venezuela etter kuppet på president og onkel Salvador Allende. De siste tiårene har hun hatt amerikansk statsborgerskap, men fortsatt er det kvinner og Latin-Amerika som dominerer skrivingen hennes.

-Livet har ingen lykkelig slutt
Hanne Skrikerud møter forfatteren i Sausalito utenfor San Francisco. Her deler Allende et kontor med ektemannen, som til tross for den korte veien fra storbyen er fritt for både skyskrapere og uteliggere.

- Jeg tror jeg ble forfatter for å gjenskape den verdenen jeg mistet, forteller Allende. – Jeg hadde vært en lykkelig journalist, men jeg fikk ikke jobb i Venezuela. Ordene og historiene inni meg gjorde meg frustrert, og jeg følte en sterk lengsel etter familien, arbeidet og vennene mine, forteller hun.

Frustrasjonen ble til romanen "Åndenes hus" som hun først begynte å skrive på som et brev fra sin egen bestefar. Allendes skriveprosess er både jordnær og eksentrisk, og til tross for at hun har forsøkt, klarer hun rett og slett ikke å gi romanene sine en lykkelig slutt. – Livet har ingen lykkelig slutt, sier hun. – Det er en prosess, med lykkelige øyeblikk underveis.

Et forfatterskap i endring
Arild Jonsjord møter Allende i huset hennes i San Francisco. Hun mener at både tema og språket har forandret seg i bøkene hennes siden hun flyttet til California i 1988.

– Nå jobber jeg på engelsk, og språket mitt er mer presist, med færre adjektiver og kortere setninger, sier hun. – Men jeg har også forandret meg. Jeg har blitt klokere, eldre, og jeg har sett mer av verden. Jeg pleide å føle meg som en chilener i eksil. Nå føler jeg meg som en immigrant i USA. Også den magiske realismen som lenge var sentral i latinamerikansk litteratur har det blitt mindre av.

Hjemlandet
Marit Christina Lie snakker med Allende om hennes siste prosjekt, som er en nostalgisk reise tilbake til hjemlandet Chile.

- Minner er veldig subjektive og emosjonelle, sier hun. – Du kan ikke stole på dem. Derfor er dette mitt Chile.

Allende har bestemt seg for at hun ikke trenger å velge mellom sitt nye land og hjemlandet – hun kan han en fot i hvert land.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252