Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. april 2003 kl 17.30 Styrk mobil - et livssynsportrett

Forelsker seg i både gutter og jenter


"Styrk mobil" møter bifile Richard Bruvoll jr. (Foto: Veslemøy Hvidsteen)
Som 14-åring forelsket Richard Bruvoll jr. (45) seg for første gang i en gutt hjemme i Haugesund. På den tiden var homofili kriminelt, og Richards helvete startet. - Jeg var fanget i min egen kropp og ba Gud om å ta fra meg homofilien. Men Gud lystret ham ikke...

I dag er Richard sjeleglad for at han er seg selv, men han får et sårt uttrykk når han tenker tilbake til barndommens Haugesund. Det var en tid med forbudte følelser, løgner og skulking på skolen.

Vond jævel
- Jeg følte meg syk, som en vond jævel. Det var som om jeg var fullstendig forlatt i denne verden, helt alene. Fra jeg var 14 til 19 år ba jeg hver kveld til Gud om at han måtte ta vekk forbannelsen. Ting ble bare verre. Jeg var feig, viklet meg inn i en tøff rolle og ble selv homofob. Jeg vitset om og gjorde narr av homofile i den tro at dette kamuflerte min egen biseksualitet, sier Richard, som ble klassens klovn, og som ble både verdsatt og likt.

Akseptert
Richard var godt voksen da han tok mot til seg og fortalte om sin seksualitet til mor og far.

- Mor reiste seg opp og ga meg en god klem. Far visste at jeg er opptatt av åndelige spørsmål, og lurte på om ikke også Jesus var biseksuell... Den viktigste aksepten har vært fra foreldre og søsken. I ettertid angrer jeg på at mor og far ikke fikk vite det tidligere. Deres reaksjon var strålende, full av kjærlighet og varme. Det var JEG som dømte. Ikke mor og far, sier Richard.

Blodige hender
Richard har alltid trodd på Gud, og Jesus er favoritten. Da problemene startet i 14-årsalderen, bestemte han seg for å studere Bibelen skikkelig. Men han aksepterer ikke alt som står der.

- Jeg leste Bibelen tre ganger og ble skuffet over synet på homofili og mye annet. Det er sinte gamle menn som har bestemt hvilke bøker som skal få plass i Bibelen, sier Richard som fremdeles er medlem av Statskirken. - Kirken har blod på hendene! Hvem er kirkens folk som kan dømme homofile og bifile til evig fortapelse fordi vi er skapt med vår seksuelle legning? Hvilken rett har de konservative til å dømme?

Richard har ved flere anledninger vurdert å melde seg ut av Statskirken, men er blitt værende fordi han mener 3-4 av biskopene er positive i sitt syn på homofile.

Om serien
Nesten 40 gjester besøkte "Styrk live" på NRK1 og NRK2 sist høst. Nå dukker noen av dem opp igjen i den nye vårserien med livssynsportretter, "Styrk mobil". I løpet av sesongen møter vi seks halvgale mennesker og en ikke helt god programleder, Styrk Fjærtoft Trondsen (33) med sin Mini- og mobiltelefondille.

Gjestene er terapeuten Sissel Tvedte, mirakelmannen Svein-Magne Pedersen, basehopperen Terje Halvorsen, bifile Richard Bruvoll jr., helvetesmannen Leiv Koksvik og en ung, foreløpig ukjent gjest.

Egenprodusert livssynprogram
Programleder Styrk Fjærtoft Trondsen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53