Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. januar 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Hvordan skrive bøker?

En måte å forandre verden på

I årets første sending av Bokprogrammet får tre norske forfattere en utfordring. De skal begrunne hvorfor de velger å skrive bøker. "Bøker er en måte å forandre verden på," svarer en av dem.

I talen på Nobel-festen i Stockholms stadshus sist måned lekset prisvinner i litteratur 2008, den franske forfatter Le Clézio, opp en rekke grunner til at han skriver bøker.

Bokprogrammet stiller det samme spørsmålet til tre norske forfattere. Christine Koht tar utfordringen med å skrive en bestselger i løpet av fire uker. Og det skjer ved hjelp av en CD-rom bestilt på internett.

Er det mulig å bli forfatter bare ved å skrive fem minutter hver dag? Koht tar ufordringen, og overleverer manuset til Aschehoug-forlegger Kari Spjeldnæs, som tar stilling til om eksperimentet er vellykket.

Manifest
Tidsaspektet er også vesentlig for det politiske forlaget Manifest, som har som ambisjon å påvirke den politiske debatten med ferske utgivelser. Magnus Marsdal fikk enorm oppmerksomhet for boka "FRP-koden". Forlaget har grepet inn i og påvirket samfunnsdebatten med utgivelser som Torstein Tranøys "Vallas fall" og Lotta Elstads "En såkalt drittjobb". Kan verden reddes med bokutgivelser?

Programleder Hans Olav Brenner oppsøker forfatter og skrivekunstlærer Merete Morken Andersen, som er aktuell med den tjukke boka "Skriveboka". Den gir oppskriften til hvordan du kan finne din indre stemme som forfatter og komme i gang med å skrive.

Programlederen får beskjed om å kle opp en dukke, smake på matvarer med bind for øynene og meditere til svenske barnesanger.

Morken Andersen legger vekt på skrivingens terapeutiske potensiale. Og svarer på hvorfor hun selv skriver bøker: "Bøker er en måte å forandre verden på," sier hun.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900