Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. november 2006 kl 22.30 Etaten

Farvel til Etaten

Det blir en annerledes dag på jobb for Rune (Ingar Helge Gimle). Sjefen Tor (Atle Antonsen) har nelig noe viktig å fortelle ham. Foto: Monster AS
Det blir en annerledes dag på jobb for Rune (Ingar Helge Gimle). Sjefen Tor (Atle Antonsen) har nelig noe viktig å fortelle ham. Foto: Monster AS
Det er siste dag på jobb – i hvert fall for noen i Plan- og bygningsetaten. For mens vi sier adjø til den populære serien, må også Tor, i Atle Antonsen skikkelse, ta farvel med en avholdt medarbeider.

Dagen er kommet da Tor må ta sin beslutning. Hvem skal bli sagt opp i etaten? Fra den mumlende sjefen er han blitt bedt om å redusere staben med ett årsverk, noe som heller ikke har gått upåaktet hen hos Tors medarbeidere.

Rikard spanderer for første gang Doc-pastiller på kolleger og har lagt seg i selen for å finne noen med uregelmessigheter i saksbehandlingen. Skadefryden er derfor stor da han kan påvise fire tilfeller av feil hos Rune. Dermed er det Tors tur til å ta på spanderbuksene.

Men verken over et stykke napoleonskake eller på Runes kontor blir det en enkel oppgave å avskjedige en nær og munter medarbeider.

Om serien
Det er lett å gå seg vill i klausuler og paragrafer for noen og enhver i offentlige etater. Men det er jo også betryggende å ha et lovverk å støtte seg til, synes
noen av de ansatte i Plan- og bygningsetaten. Denne gjengen skal vi stifte nærmere bekjentskap med i den nye komiserien "Etaten" på åtte episoder.

Det er ofte de små detaljene i arbeidsdagen som stjeler mye av tiden og oppmerksomheten til de ansatte. Alle er skjønt enige om at svikt i systemet vil føre til totalt kaos. Plan- og bygningsetaten er for øvrig til fordi folk ikke skal kunne ta seg til rette slik de vil med annekser, karnapper og andre vederstyggeligheter.

Persongalleri
Tor (Atle Antonsen): En stillferdig og litt forsiktig kar som helst ikke vil stikke seg frem. Har møtt veggen og vært sykemeldt i lang tid. Han fikk også noen utidige utslett. Han sier uforvarende ja til å ta over jobben som avdelingssjef, men har han de egenskapene som skal til for å lede en hel gjeng byråkrater?

Liv (Anne Marit Jacobsen): Litt skjør og følsom. Sliter med depresjoner, men har nå fått nye medisiner som hjelper henne å holde seg på beina. Det ble ekstra ille da etatssjef Henriksen ble sykemeldt. Hun er veldig opptatt av at både kolleger og kunder holder seg til gjeldende regler.

Rune (Ingar Helge Gimle): Meget positiv kar av natur. Glasset er alltid halvfullt, og Runes motto er at det gjelder å tilpasse seg enhver situasjon. Han føler at han har et spesielt godt forhold til Tor og er glad da han kommer tilbake.

Rikard (Jan Sælid): Avdelingens HMS-ansvarlige ser det som sin særskilte oppgave å se til at personalets rettigheter blir overholdt, og at personalet selv innretter seg etter gjeldende regler. Når det gjelder publikum, er det godt at Plan- og bygningsetaten sørger for at folk ikke tar seg til rette slik de vil, mener Rikard.

Berit (Siw Anita Andersen): Etatens skravlebøtte og den som vet hva som foregår til enhver tid rundt om i avdelingen. Hun har et ekstra godt øye til Tor, og da han blir sjef, blir han enda mer attraktiv.

Norsk komiserie
Produsert av Monster AS for NRK
Produsent: Olav Øen
Manus og idé: Atle Antonsen og Ole Endresen
I rollene: Atle Antonsen, Jan Sælid, Siw Anita Andersen, Anne Marit Jacobsen, Ingar Helge Gimle, Trond Fausa Aurvåg, mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no