Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. september 2004 kl 20.05 Den svenske kongefamilien 2003

30 år som konge

Agneta Bolme Börjefors har møtt den svenske kongefamilien (Foto: Carl-Johan Söder/SVT)
Agneta Bolme Börjefors har møtt den svenske kongefamilien (Foto: Carl-Johan Söder/SVT)
For 30 år siden ble den svenske kronprinsen kjent som kong Carl XVI Gustaf for det svenske folket og hele resten av verden. "For Sverige i tiden" ble den nye kongens valgspråk, og i kveldens tradisjonelle portrett av den svenske kongefamilien får vi blant annet se arkivopptak fra kongens 30-årige styre.

Agneta Bolme Börjefors har møtt kong Carl XVI Gustaf og kronprinsesse Victoria. De prater om året som gikk.

Rollen som statsleder har gjennomgått en forandring i løpet av 30 år, og det har også kongens og den øvrige kongefamiliens oppgaver. Dette ble tydelig blant annet under det svenske kongeparets besøk i Jordan. SVTs Agneta Bolme Börjefors møtte Carl XVI Gustaf noen dager før jul.

SVT har også fått følge kronprinsesse Victoria på hennes besøk i både Finland og St. Petersburg i Russland, samt kronprinsessens besøk på Högåsa gård, en gård som blant annet driver med griseavl i stjerneklassen. Det blir også en samtale med kronprinsesse Victoria.

Prinsesse Madeleine, som er beskytter for stiftelsen "Min store dag", har vært på besøk i barneavdelingen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, hvor hun har hilst på Linnea som har en kronisk lungesykdom.

Det blir også en reportasje om prins Carl Philips innvielse av en ny bro over Klarelven, samt innvielsen av Idéum, en høyere utdannelse i grafisk design som for øvrig er prinsens store interesse, og noe han vil satse på i fremtiden.

Det svenske kongeparet har også vært i Thailand på statsbesøk, en reise som SVT har fulgt.

Svensk dokumentar (2003)
Originaltittel: "Kungafamiljen 2003"
Programleder: Agneta Bolme Börjefors
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78