Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 27. mai 2006 kl 18.45 Oljeriket

Alarmen går

Gullfaks C er til enhver tid arbeidsplass for om lag 200 mennesker. Derfor er det viktig at alle kjenner til sikkerhetsrutinene om noe alvorlig skulle oppstå.  (Foto: Harald Pettersen)
Gullfaks C er til enhver tid arbeidsplass for om lag 200 mennesker. Derfor er det viktig at alle kjenner til sikkerhetsrutinene om noe alvorlig skulle oppstå. (Foto: Harald Pettersen)
Sikkerhet er viktig for alle som jobber i Nordsjøen. Feil kan få katastrofale følger, og de som jobber på Gullfaks C trener jevnlig på ulike scenarier. I kveld er vi med på en beredskapsøvelse.

Alexander Kielland-ulykken i 1980 og gasslekkasjen på Snorre A i november 2004 er dramatiske hendelser som ikke skal skje på en oljeplattform.

Derfor trener plattformsjefen på Gullfaks C, Einar Skjerven, og hans medarbeidere hver fjortende dag på ulike hendelser som kan oppstå ombord. I kveld gjennomfører de en brannøvelse med full utrykning og gjennomføring av alle nødvendige prosedyrer. På en oljeplattform er de som arbeider der sitt eget redningsmannskap, og de må selv slukke branner og ta seg av de skadde.

Vi møter også igjen Oddbjørn Krumsvik som jobber som ventilmekaniker. Oddbjørn er opptatt av at man ikke bare fokuserer på sikkerhet i form av skriftlige prosedyrer, men også på det mentale hos hver medarbeider. - Det du har i hodet når du drar fra Flesland tar du med deg ut i Nordsjøen, sier han.

I kveld er Oddbjørn likevel mest opptatt av å reparere en stor ventil. Den må skrus fra hverandre, løftes med kran og renses før produksjonen kan gå sin vante gang igjen.

Om serien:
I åtte episoder følger vi et knippe mennesker som bor og jobber i Nordsjøen. Siden høsten 2004 har NRK fulgt et skift på jobb og hjemme på land, noe som har resultert i et unik innblikk i norsk oljevirksomhet og livet til dem som jobber der.

Livet om bord på oljeplattformen Gullfaks C kan nærmest betraktes som et lite minisamfunn. Her bor og jobber til enhver tid om lag 200 mennesker. Hvem er egentlig disse menneskene som en tredjedel av året forlater familien og fastlandet for å jobbe og bo på en plattform i Nordsjøen? Og hva er det egentlig de gjør der ute? I serien møter vi mennesker i ulike yrkesgrupper som alle er viktige for å holde produksjonen i gang.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Bergen (2006)
Prosjektleder: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)