Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. desember 2009 kl 21.30 Shakespeares skjulte koder

Viktige spor

Petter Amundsen har funnet en kode på Shakespeares gravstein som samsvarer med koder i litteraturen. (FOTO: Videomaker/NRK)
Petter Amundsen har funnet en kode på Shakespeares gravstein som samsvarer med koder i litteraturen. (FOTO: Videomaker/NRK)
Amatørkryptografen Petter Amundsen sår tvil om William Shakespeare virkelig var forfatteren av de verkene som bærer hans navn.

Ved å følge koder i litteraturen og klenodier rundt forfatteren mener Amundsen at det kan være andre som står bak den verdenskjente litteraturen.

Et 400 år gammelt kodespor på Shakespeares berømte gravstein samsvarer med en rekke identiske koder på de mest berømte Shakespeare-klenodiene. Betydelige er også sporene Petter Amundsen har gravd fram i de viktigste Shakespeare-publikasjonene.

Boken "Førstefolioen" viser seg å bære mange av de mystiske kodesporene, og et navn går igjen over alt - Sir Francis Bacon. I over 200 år har det vært spekulert i om den mystiske og hemmelighetsfulle vitenskapsfilosofen kan ha vært den virkelige forfatteren bak Shakespeares verker, men uten at noen har klart å bevise dette.

Bondegutten Will
Naturlig nok vil ingen akademikere tro på Amundsen. Baconianere og kodejegere regnes som annenrangs vitenskapsmenn, og de fleste av dagens forskere er enige om at det må ha vært landsbygutten "Will Shaksper" som var mannen bak de gudbenådede skuespillene og diktene.
Likevel nekter Amundsen å gi seg. Han vet at han har rett, og begrunner det med at koder og pseudonymer eksisterte på Shakespeares tid. Det var en vanlig måte å beskytte sensitiv informasjon på. Det går for alvor opp for Amundsen at William Shakespeare ikke kan ha vært alene i denne sammensvergelsen, men hvem konspirerte han med?

Om serien
Petter Amundsen hevder å ha funnet til nå ukjente koder i William Shakespeares skuespill. Kodene forteller at Shakespeare ikke er den egentlige forfatteren, men derimot en betalt frontfigur i et frimurerisk prosjekt.

Denne norskproduserte dokumentarserien i fire deler viser hvordan organisten Petter Amundsen fra Oslo avdekker et skattekart av koder i Shakespeares litteratur. Funnene leder inn i en historie som omfatter tempelridderne og den forsvunne tempelridderskatten. Dan Brown berører dette i Da Vinci-koden, men Amundsens historie overgår fiksjonen. Den er basert på fakta som alle kan etterprøves.

Dersom Petter Amundsen oppnår anerkjennelse for sine teorier, vil litteraturhistorien måtte skrives om. Han vil for alltid bli stående som mannen som løste Shakespeares store gåte. Skulle han mislykkes, vil han bli sittende igjen som en fantast i rekken av naive konspirasjonsteoretikere.

Norsk dokumentarserie i fire deler
Produsert av AS Videomaker
Produsent: Kjell Eriksen
Regi: Jørgen Friberg
Originaltittel: Sweet swan of Avon
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf: 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no