Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. april 2003 kl 22.10 Fakta på lørdag: Dverger - ikke bare eventyr

Dverger fullt og helt

Martha Holland gifter seg. (Foto: M. DeLeo/HBO)
Martha Holland gifter seg. (Foto: M. DeLeo/HBO)
Hvordan arter livet seg på "små" premisser? Antakelig er det bare de helt innvidde, de kortvokste, som vet hvordan det virkelig er. Du møter dem i den amerikanske dokumentaren "Dverger – ikke bare eventyr".

Gjennomsnittlig blir én av 40 000 født med veksthemming i benbygningen (achondroplasia) og forblir dverger livet ut. En regner at de utgjør en kvart million mennesker på verdensbasis. Men i den amerikanske regissøren Lisa Abelow Hedleys dokumentar om dverger handler det ikke så mye om "utilstrekkelige" ytre mål som om dvergers muligheter til oppfylle de samme indre dimensjoner som enhver annen.

Som deg og meg
Regissøren og produsenten Lisa Abelow Hedleys dokumentar opplyser oss om våre misoppfatninger om dverger, men enda mer om deres ambisjoner, følelser, håp og drømmer, deres rett til å oppnå lykke, kameratskap og suksess i yrkeslivet. Abelow Hedley vet en god del om dette. Hun er selv mor til en datter som er dverg.

Programmet viser flere eksempler på dverger som får bruke sin begavelse, som har klart å heve seg over diskriminering, fysiske begrensninger og som lever "normale" liv. Men det finnes også eksempler på det motsatte.

Doktoren og nattevakten
Ytterpunktene er dr. Michael Ain (38), en kirurg i Baltimore, og Bob Heinemann (49) som familien ikke ville vite av. Dr. Ain forteller om hvordan han måtte gjennomgå den verste diskrimineringen han noen gang har opplevd da han skulle opptas til legestudiet. Hans foreldre støttet ham hele veien og innprentet ham om at "du kan oppnå alt du ønsker i ditt liv". Hans kone Valerie er en kvinne med normal vekst, og deres tre år gamle datter er i likhet med faren også dverg.

Bob Heinemann ble på den annen side forlatt av sin mor, en rik kvinne i New York, som plasserte ham på en institusjon da han var fem år gammel. Hun har ikke sett til ham til dags dato. Heinemann har vært nattevakt på det samme landsens gjestgiveriet siden han var i tenårene. Hans eneste eiendeler er klærne han går og står i, samt noen møbler på hybelen han leier. Han drømmer om en gang å eie en ranch med kveg og hester. Og han er glad når han kan kle seg ut og underholde småbarn på juletrefester.

Lykke og strekksmerter
Martha Holland (28) er rake motsetningen til Heinemann. Hun dyrkes av sine foreldre som sier: "Kunne vi vifte med en tryllestav og få en vanlig datter med vanlig vekst, så ville vi heller ha Martha." Hun arbeider som lærer i barneskolen, spiller piano og kjører bil. Da hennes venn Steven fridde til henne, ble hun fra seg av glede.

Emily Sanford er elev i high school. Hun forteller om første gang hun ble seg bevisst at hun var dverg. Og hun husker tilbake til da hun var ti år gammel og drømte om å få lange ben sånn som de andre. Fra hun var 11 har Emily gjennomgått smertefulle inngrep for å strekke bena. Hun har en stoisk innstilling til det hele: "Det er ingen mirakelkur, det er en prøvelse du skal gjennom. Og jeg har ingen ting å beklage meg over."

Innkjøpt amerikansk program fra HBO Enterprises
Regi: Lisa Abelow Hedley
Produksjon: HBO Enterprises
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57