Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 19. oktober 2006 kl 22.20 Niern: 10 bud for eit betre liv

Sorgmuntert om narkotika

Daniel (Nancho Novo) til høyre, prøver å leve et normalt liv, men det er ikke lett (Foto: Tesela, Zanfona Producciones)
Daniel (Nancho Novo) til høyre, prøver å leve et normalt liv, men det er ikke lett (Foto: Tesela, Zanfona Producciones)
Daniel er rundt 40. Etter mange år med narkotikabruk prøver han å finne tilbake til det som mange av oss definerer som et normalt liv.

Vi møter ham først i en hytte oppe i fjellene der han har betalt noen gjetere for å holde ham innesperret, slik at han kan bli rusfri etter langvarig narkotikabruk. Etter endt selvpålagt avrusning reiser han tilbake til byen der han har alle muligheter til å skape seg et bedre liv.

En lege har utstyrt ham med en 10-punktsliste: "Ti bud for et bedre liv", som skal være en "Guide for eksemplariske borgere". Den inneholder instruksjoner som "Se på tv", "Vask gulvet" og "Lag mat". Ting som synes enkle, men som for Daniel representerer en viktig utfordring.

Ting blir både lettere og mer komplisert når den 15 år gamle Laura en dag sitter i trappen utenfor leiligheten hans. Hun leter etter sin bror som skal ha bodd i den samme oppgangen. Daniel lar Laura flytte inn mens hun venter på broren, og sammen prøver de å organisere det som for Daniel skal være en "perfekt verden".

Om filmen
Debutanten, den unge Teresa Hurtado fremstiller Laura på en fin måte som observatør og hjelper. Regissøren Santi Amadeo har alliert seg med animatøren Miguel Brieva som har laget introer til de forskjellige avsnittene i filmen. Animasjonene kan minne om dem i Monty Python.

Filmen ble godt mottatt da den ble vist på norske kinoer. VG’s anmelder kalte filmen en "Perle", og hadde videre dette å si: "Varmt og vitalt om ung manns tornefulle vei ut av heroinmisbruket – i tragikomedie av beskjedent format, men høy kvalitet".

Spansk drama (2003)
Originaltittel: "Astronautas"
Med Nancho Novo, Teresa Hurtado og Julián Villagrán.
Regi: Santi Amadeo
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no