Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. august 2006 kl 20.05 Egypt

Jakten på Tuthankamuns grav

Howard Carter var besatt av tanken på å finne Tuthankamuns grav (Foto: BBC)
Howard Carter var besatt av tanken på å finne Tuthankamuns grav (Foto: BBC)
Denne britiske dramadokumentaren tar oss med på en spennende reise til det gamle Egypt. Historien om Tuthankamun har fascinert og inspirert mennesker i flere epoker, blant andre arkeologen Howard Carter som var besatt av å finne barnekongens grav.

De to første programmene i serien følger britiske Carter som på slutten av 1800-tallet var med på den første arkeologiske ekspedisjonen som lette etter Tuthankamuns grav. Men ekspedisjonen var mislykket, og Carter opplevde å bli latterliggjort.

Under den første verdenskrig var Carter igjen på plass i Kairo, denne gangen som translatør. Han var imidlertid så besatt av tanken på å finne Tuthankamuns grav at han nektet å gi opp, til tross for motgang og økonomiske problemer.

Og Carter fikk belønning for sin tålmodighet. En ny ekspedisjon ble satt i gang, og denne gangen skjønte han at han var på rett vei. Kamre fylt av gull førte til slutt inn til selve graven.

Den 3000 år gamle historien
Dramadokumentaren gir et tilbakeblikk på Tuthankamuns tid, og det starter med et religiøst opprør. Farao Akhenaten og hans dronning Nefertiti har satt i gang en blodig kampanje for å undertrykke dem som trofast holder seg til Egypts tradisjonelle religioner. Kongeparet bringer inn en ny tro som bare har én gud, Aten, og hans stedfortreder på jorden er farao selv.

Inn i dette terrorveldet blir det født en prins, kongens eneste sønn som han får med en annen kvinne enn Nefertiti. Prinsen er sykelig, men da pesten slår ned i den kongelige familie, er Tuthankamun den eneste overlevende. Han bestiger tronen bare åtte år gammel, og blir gift med sin egen søster. 18 år gammel dør Tuthankamun under mystiske omstendigheter.

Serien videre
I program tre og fire møter vi eventyreren og vanningeniøren Giovanni Belzoni som etter hvert fant gravplassene både til Ramses II og Seti I, for øvrig den fineste og best bevarte graven som er funnet i "Kongenes dal".

I program fem og seks handler det om arbeidet med å tyde skrifttegnene som fantes overalt. Hvilke hemmeligheter skjulte det seg bak hieroglyfene?

Alle programmene har tilbakeblikk på Egypts historie. Konger, dronninger og vanlige folk blir gjort levende for oss.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dramadokumentar
Produsert av BBC Worldwide
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78