Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. oktober 2005 kl 22.30 Migrapolis: I skuddlinjen

Konflikter og krig før og nå

Gunnar Gregersen opplevde dramatiske ting under andre verdenskrig (Foto: NRK)
Gunnar Gregersen opplevde dramatiske ting under andre verdenskrig (Foto: NRK)
Gunnar Gregersen ventet i spenning på at toget skulle komme med tyske soldater. Der lå nemlig guttene klare for å sprenge jernbanebroen. På Filippinene 30 år senere demonstrerte Laleine Sadiwa med livet som innsats. I Migrapolis denne gangen møter vi mennesker som har vært i skuddlinjen.

Sammen med 17 andre fra Milorg var Gunnar Gregersen med på å sprenge Svartufs jernbanebro i Porsgrunn under andre verdenskrig. Hydrofabrikken og havnen gjorde området attraktivt for okkupasjonsstyrkene. – Tyskerne kom forbi her fra Valseter, forteller Gregersen og peker på hvor alt hendte for 60 år siden.

Operasjonen fikk kodenavnet "betonglast", og det var store mengder sprengladninger som gikk med på å ødelegge broen. – Jeg fikk skadet hørselen min den gangen. Det var en 25 kilo tung ladning som gikk av, og trykkbølgen kastet meg bortover fra stedet jeg sto på, sier Gregersen.

Filippinene og Sør-Afrika
Filippinske Laleine har vært vitne til to usedvanlige hendelser. Først i 1986 da Ferdinand Marcos’ regime ble styrtet på Filippinene. – Jeg var sammen med 2-3 millioner andre mennesker. Vi demonstrerte fordi vi ville ha de politiske fangene satt fri. I forkant hadde vi demonstrert mye, selv om vi ble skutt på mens vi gjorde det. En venn av meg ble truffet og holdt på å omkomme, forteller hun.

I 1993 flyttet Laleine til Sør-Afrika, der hun ble vitne til apartheidregimets fall i 1994. – Jeg husker veldig godt at jeg feiret og danset med mine kolleger. For mange av dem var det første gang de hadde mulighet til å velge.

Muhjahedin
Som toåring havnet Said Tutuncaian i fengsel sammen med faren sin i Iran. Faren var med opprørsbevegelsen Muhjahedin, og de kom seg til slutt til Norge som politiske flyktninger.

Nå har Said selv tatt opp den politiske kampen. – Ja, jeg kommer forhåpentligvis til å jobbe i bevegelsen fram til Iran er blitt et fritt land, sier han.

Egenprodusert flerkulturelt magasin produsert av Østlandssendingen
Prosjektleder: Maranne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.