Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. august 2010 kl 22.30 Migrapolis: Med hjerte for hjemlandet

Sterkt engasjement


Hva får unge mennesker til å engasjere seg for fødelandet mange år etter at de kom til Norge?

Vi møter tre som på hver sin måte jobber for en bedre fremtid for landet der de har sine røtter. De kommer fra Sri Lanka, Bosnia og Palestina. Felles for dem er at de ikke klarer å nyte den trygge tilværelsen i Norge, uten også å kjempe for sitt eget eller foreldrenes hjemland.

Dzenana Brkic
-Jeg vil motivere unge bosniere til å stemme ved neste valg i oktober, sier Dzenana Brkic. Hun er 24 år gammel, bor i Oslo og kommer opprinnelig fra Bosnia. Hun sier at unge mennesker ikke gidder å tenke mer på fortida, nå er det framtida som gjelder. – Vi er det unge håpet.

Det er tungt å jobbe for forandring i et land som sliter med høy arbeidsledighet og korrupsjon. Men Dzenana gnistrer av engasjement. Hun er leder av organisasjonen Stecak som i utgangspunktet har som formål å samle unge bosniere i Norge, og når Migrapolis møter henne, er hun opptatt med å dele ut informasjonsbrosjyrer i forbindelse med det nært forestående valget i hjemlandet.

-Bosnia skriker etter bedre lederskap, sier Dzenana. Hun og venninnene er innstilt på å jobbe for et bedre Bosnia fra Norge. – Hvis vi skal flytte tilbake, må Bosnia igjen bli det landet vi var glad i. Det er det ikke i dag.

Sutharsan Kaithampillai (Sutha)
Sutha og brødrene er født på Sri Lanka, men flyktet med familien for 20 år siden på grunn av krig. Søsknene har sammen med en kamerat dannet rap-gruppa Shine, og sangene handler stort sett om lengselen etter hjemlandet. I landsbyen deres har det ikke bodd folk siden 1987, forteller Sutha. Han håper sangene kan påvirke situasjonen.

Sutha pleier kontakt med tamilske artister over hele verden og slektninger i hele Europa. ¬– Folk er glad for at unge mennesker bryr seg. Og hvorfor skal ikke jeg være engasjert i Sri lanka - jeg er jo tamil. Men foreløpig er han en tamil i Norge, langt unna landsbyen han drømmer om å reise tilbake til.

Line Khateeb
Hun er 50 prosent palestiner, men 100 prosent engasjert i palestinernes sak. Helt siden hun var liten, har Line vært med faren på ferie i hjemlandet og høstet oliven i besteforeldrenes olivenlund.

Nå er hun leder av Palestinakomitéen og har bannerne med paroler hengende i taket på kontoret. Alltid klar for å demonstrere hvis det er nødvendig. Alltid beredt på en radio- eller tv-debatt. Situasjonen på Gaza gjør at den unge tobarnsmoren ikke kan sitte stille. – Når jeg blir sint og engasjert inspirerer det meg til å gjøre noe, sier hun.

-Mitt håp er at folk skal kunne spise frokost på Gazastripen og kjøre nordover til Libanon og til Tyrkia etterpå om de har lyst til det - uten at det er noen stengte grenser.

Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen (2010)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 23 04 92 82/414 52 326
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900LENKER
  • Hjemmeside