Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. august 2001 kl 20.55 Niern: Norske filmminner: Mors hus

Mellom to kvinner


Per Bloms "Mors hus" fra 1974 er basert på Knut Faldbakkens debutroman fra 1969, en trekanthistorie hvor den sentrale skikkelsen er den unge gutten Petter. Mot ham står to kvinner: Petters mor og hans venninne Eva.

Petter har nettopp avbrutt sine studier på universitetet, og han har slått opp med sin forlovede for å vende tilbake til hjembyen og til sin mor som nå bor alene etter farens død.

Under reisen hjem møter han Eva som skal begynne som lærerinne ved Petters gamle skole i Gjøvik. Allerede på toget oppstår det et vennskap mellom disse, og Eva blir senere Petters gode venninne.

Ved Petters hjemkomst forstår vi fort at moren ikke har noe imot at han har brutt over tvert for å vende tilbake til hjemmet. Den innflytelse som moren har hatt på Petter i barneårene gir seg nå uttrykk i en sterk morsbinding hos gutten.

Nå da moren igjen har ham hos seg, tilspisses situasjonen når hun forstår at sønnen har et forhold til en annen kvinne i den lille byen. En innledningsvis godt skjult sjalusi bryter til slutt åpent frem, og avslører at hun vil ha sønnen for seg selv på alle måter.

Norsk spillefilm fra 1974
Regi: Per Blom
I rollene: Svein Sturla Hungnes, Bente Børsum og Frøydis Armand.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53

Bilde:
Bente Børsum og Svein Sturla Hungnes i "Mors hus". (Foto: Norsk Film A/S)