Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. august 2005 kl 21.05 Hiroshima

Hiroshima i noen millisekunder

Hiroshima 6. august 1945 – japanske soldater ser det amerikanske bombeflyet Enola Gay nærme seg. (Foto: BBC)
Hiroshima 6. august 1945 – japanske soldater ser det amerikanske bombeflyet Enola Gay nærme seg. (Foto: BBC)
Det er 60 år siden USA slapp sine atombomber over Hiroshima og Nagasaki, den 6. og 9. august. Dokumentaren dramatiserer hvordan en atomeksplosjon oppleves millisekund for millisekund. Et enestående samarbeid med piloten på bombeflyet som slapp den første atombomben, general Paul Tibbets, pluss fri adgang til dokumentene i saken, danner basis for programmet.

I løpet av de to augustdagene ble det største sjansespillet som verden har sett – politisk, vitenskapelig, teknologisk, militært – satt i verk. Atombombeangrepet ble også det mest avgjørende vendepunkt i det 20. århundrede.

Dramadokumentaren går rett inn i ukene før det store smellet. Bare tre uker før selve angrepet gjennomførte amerikanerne de første prøvesprengningene i New Mexicos ørken. Derfra og ut var tiden kort – det gjaldt å sette punktum for den andre verdenskrig så fort som råd var.

Om bord i "Enola Gay"
Vi blir også ført inn i samtalene omkring de vanskelige politiske beslutningene som gikk forut for selve for angrepet. Om bord på bombeflyet Enola Gay blir vi med på en rekonstruksjon av det skjebnesvangre oppdraget 6. og 9. august 1945, og vi får en innføring i hva som skjer inni en atombombe idet den eksploderer.

På Hiroshimas gater
Vi trer ut på gatene i Hiroshima idet katastrofen rammer en intetanende befolkning. Ulike historier blir fortalt fra et amerikansk og et japansk ståsted. Underveis veves historiene inn i hverandre, og vi opplever tragedien i ulike perspektiver, fra begge sider.

Spesialeffekter er tatt i bruk, og infernoet i Hiroshima 6. august 1945 blir gjengitt så naturtro som mulig. Arkivfilm fra dagene som fulgte, viser også atombombens herjinger i den rammede byen.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Hiroshima – The Humanity and the Horror
Produsert av: BBC/TF1/Discovery Channel/ZDF i samarbeid med CBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57