Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. januar 2008 kl 19.30 Schrödingers katt

Kan hjelpe infertile kvinner

Kvinner som mister fertiliteten på grunn av kreftbehandling, kan nå fryse ned vev fra eggstokkene sine og dermed bære frem barn.

Operasjon, cellegift eller stråling tar ofte knekken på eggstokkene slik at kvinner blir infertile. Men ved å fryse ned vevet og sette det inn igjen etter behandlingen, kan kvinnene få hjelp til å bære fram barnet.

Forskere ved Rikshospitalet tror behovet for slik behandling er større enn antatt..

Klimabombe fra havet
Metan er en av de verste klimagassene som fins, den har en drivhuseffekt som er mer enn 20 ganger større enn CO2. Nå viser det seg at store mengder metan lekker ut fra gamle borehull på havbunnen der oljeselskapene har prøveboret etter olje.

Hydrogen
I serien om alternative energikilder skal det dreie seg om hydrogen i denne utgaven av Schrödingers katt. I 1992 spådde enkelte forskere at det bare var 5 år til hydrogenbiler var tilgjengelig for folk flest. Men hydrogensamfunnet lar forsatt vente på seg. 15 år senere fins det bare 13 hydrogenbiler på norske veier. For dyre biler, for små tanker, for få fyllestasjoner, for lite effektiv produksjon av hydrogen og eksplosjonsfare er argumentene mot hydrogenet som drivstoff i bilene våre. Men er det virkelig så store hindringer at vi heller bør satse på andre alternative drivstoff?

Vi ville sette hydrogenbilen på prøve og tester om vi kan komme fra Porsgrunn til Oslo på én tank.

Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programansvarlig Sverre Krüger
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47 info@nrk.no
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside