Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. februar 2004 kl 19.30 Puls

Forfrysninger, arbeidsglede og psykiatri

Programleder Anbjørg Sætre Håtun ser på forfrysninger, psykiatri og hvordan en vekstbedrift har reddet lokalsamfunn i kveldens Puls. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Anbjørg Sætre Håtun ser på forfrysninger, psykiatri og hvordan en vekstbedrift har reddet lokalsamfunn i kveldens Puls. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I kveld får vi gode råd for hvordan vi kan redde huden vår fra forfrysning. Vi tar også turen til Øksnes kommune i Nordland der vi møter mennesker som av ulike grunner har falt utenfor det vanlige arbeidslivet, men som nå holder liv i lokalmiljøet. I tillegg ser Puls nærmere på psykiatrien i norske kommuner.

Vinterferien står for døren, og for mange – både store og små – betyr det mange timer utendørs i vinterkulden. I kveld får du seernes egne råd om hvordan unngå forfrysninger.

Tilbud til yrkeshemmede
- Nesten alle mennesker har ressurser og et behov for å føle at de kan bidra til noe i samfunnet, at de kan være til nytte, sier Hildegunn Arntzen. Hun er daglig leder i Øksnes Asvo, en vekstbedrift som har reddet nærbutikkene i tre småsteder i kommunen: Alsvåg, Strengelvåg og Stø.

Da Øksnes Asvo ble grunnlagt for snart 11 år siden, fantes det ikke noe tilbud til dem med ulike yrkeshemninger i kommunen. Nå arbeider et stort mangfold av mennesker i bedrifter, med alt fra psykiske lidelser, alle grader av utviklingshemninger, rusproblemer og fysiske handikap.

Puls har møtt tre av menneskene som har fått mulighet til å arbeide gjennom vektsbedriften. Kaisa Lassisen jobbet med å filetere fisk, men ble alvorlig skadet i en bilulykke. Allerede i begynnelsen i 20-årene ble hun isolert fra arbeidslivet, og ble deprimert av å sitte hjemme. Nå jobber hun i matbutikken i Alsvåg, og har fått tilbake selvtilliten.

Vi møter også Inger Lise Sundt og Kåre Larsen, som jobber sammen i Strengelvåg. Inger Lise har Downs syndrom, mens Kåre som nå er 68 år, ble uførepensjonert tidlig i 20-årene.

I Øksnes kommune er det dem som har falt utenfor arbeidslivet som har blitt redningen for de små lokalsamfunnene. Sammen har de reddet flere nærbutikker i kommunen, og stanset nedleggingsspiralen som ofte rammer småsteder i utkantstrøk.

Hva skjer med psykiatrien i Norge?
Puls fortsetter å følge den norske psykiatriens tilstand, et område som har blitt neglisjert av politikerne i årevis. Denne gangen står kommunene for tur.

Still spørsmål om kosthold og helse
I kveldens Puls kommer indremedisiner Fedon Lindberg i studio for å svare seerne på spørsmål om kosthold og helse.

Etter at programmet er over, fortsetter han og programleder Anbjørg Sætre Håtun å svare seerne gjennom en halvtimes direktesending på Puls’ sine nettsider: Puls

Puls’ ekspertpanel
Puls har et eget ekspertpanel som gir råd og svarer på seernes egne spørsmål. Etter selve fjernsynsprogrammet, fortsetter programleder Anbjørg Sætre Håtun og kveldens ekspert å svare seerne gjennom en halvtimes direktesending på Puls’ nettsider. Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse). Hver uke samler også redaksjonen inn seernes egne helseråd, som presenteres i programmet.

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Puls